Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92, Objavila: R.P. ]

02. 12. 2018. 22:58 >> 22:37

SMJENA NA TRONU

Tehnološki divovi zamijenili mjesta

Tržišna vrijednost Majkrosofta premašila vrijednost Epla prvi put u ovoj deceniji.

Cijena akcije tog softverskog diva u poslednje vrijeme raste, dok je dionica Epla pod pritiskom zbog naznaka usporavanja rasta prodaje ajfona.

Akcija Majkrosofta porasla je u petak 0,6 odsto, na otprilike 11 dolara, pa je njegova tržišna vrijednost dosegla 851,2 milijarde dolara.

Sa druge strane, cijena dionice Epla pala ja 0,5 odsto, pri čemu je njegova tržišna vrednost skliznula na 847,4 milijarde dolara.

Epl je godinama najveća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti, a ispred Majkrosofta probio se 2010. godine, kada je taj softverski div bio pod pritiskom zbog slabljenja potražnje za PC-jem, dok je Epl bio u zamahu, djelimično zahvaljujući rastu prodaje pametnih telefona ajfon.

Cijena dionice Epla potonula je skoro 20 odsto od početka ovog mjeseca, kada je kompanija objavila procjene prodaje tokom tekućeg tromjesječja koje su manje nego što su analitičari očekivali.

Kako je to izazvalo strahovanja ulagača od slabljenja prodaje ajfona, najvažnijeg proizvoda tog tehnološkog diva, cijena deonice oštro ja pala, pri čemu je Epl na vrijednosti izgubio više od 250 milijardi dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније