Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: B92, Objavila: M.M.LJ. ]

04. 12. 2018. 23:44   >>  23:18

PRVI PUT U ISTORIJI

Nasina sonda stigla do asteroida Benu

Poslije dvogodišnjeg jurenja, Nasina sonda stigla je do asteroida Benua. Robotski istraživač Oziris-Reks u ponedjeljak se udaljio 19 kilometara od svemirske letjelice, a u asteroidovu orbitu trebalo bi da uđe do kraja godine. Nijedna svemirska letjelica nikada do sada nije prišla jednom takvom tijelu

 

Benu se smatra potencijalno opasnim asteroidom, a prema procjenama naučnika, u neposrednoj blizini Zemlje mogao bi da se nađe za jedno 150 godina.

Ukoliko bi se sudario sa Zemljom, Benu bi vjerovatno napravio veliki krater.

Oziris-Reks treba da prikupi najmanje 60 grama prašine i šljunka, što je prvi takav pokušaj SAD nakon jedne manje misije na drugi asteroid, koju je sproveo Japan. Svemirski brod neće sletjeti, već će u 2020. godini uz pomoć mehaničke ruke od tri metra pokušati da pokupi čestice sa asteroida.

Planirano je da se kontejner za uzorke vrati na Zemlju, tačnije u Jutu u SAD, u narednih nekoliko godina.

"Jedva čekamo da istraživanje počne", tvitovao je naučnik Dante Loreta sa Univerziteta u Arizoni, prenosi Gardijan.

"Do Benua i nazad", dodao je.

Benu je udaljen 122 miliona kilometra od Zemlje i procjenjuje se da mu je prečnik oko 500 metara. Naučnici će saopštiti više detalja o ovom asteroidu sljedeće sedmice tokom sastanka u Vašingtonu.

Veličine većeg automobila, svemirska letjelica će pratiti asteroid godinu dana, prije nego što sa njega izvuče neophodne čestice i vrati se na Zemlju.

U međuvremenu, japanska svemirska letjelica primijetila je još jedan asteroid koji se nalazi blizu Zemlje i saopštili su da su krenuli u misiju uzimanja čestica sa njega.

Ovaj asteroid je nazvan Riugu i dvaput je veći od Benua.

Podaci sa ovog asteroida trebalo bi da na Zemlju stignu do 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније