Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

11. 12. 2018. 10:43   >>  10:18

VAN SUNČEVOG SISTEMA

Vojadžer 2 nakon 40 godina ušao u međuzvjezdani prostor

Letjelica Vojadžer 2 koju je NASA lansirala davne 1977. godine, ovih dana je napustila Sunčev sistem i stigla u međuzvjezdani prostor, piše CNN.

Vojadžer 2 je druga letjelica u istoriji čovječanstva koja je to postigla. Projekt Vojadžer  je najduža misija NASA-e, s obzirom na to da su obje sonde u pogonu već 41 godinu, što je iznenađujuće jer je letjelica proizvedena da traje oko 5 godina.

Granica Sunčevog sistema

Granica Sunčevog sistema naziva se heliopauza. To je područje u svemiru gdje prestaje uticaj Sunca i počinje međuzvjezdani prostor.

Instrumenti letjelice Vojadžer 2 očitali su početkom novembra ove godine značajan pad nivoa čestica solarnih vjetrova, što je ukazalo na to da je još jedna svemirska letjelica napustila heliosferu, tj. područje u kojem nas djelovanje solarnog vjetra štiti od štetnog svemirskog zračenja.

“Naša istraživanja kreću od Sunca i protežu se do prostora koji još dodiruje sunčev vjetar. Zbog Vojadžera, koji će preći tu granicu i pritom nam slati informacije, imaćemo priliku da zavirimo u do sada neistraženo područje“, rekla je fizičarka Nikola Fox iz NASA-e.

Problem napajanja i grijanja

Obje sonde, Vojadžer 1 i Vojadžer 2, su u vrlo dobrom stanju, s obzirom na svoje godine. Kako bi ih što duže održali u pogonu, naučnici se ozbiljno bave rješavanjem dva problema: napajanjem i grijanjem.

Vojadžer 2 godišnje gubi 4 vata snage i stručnjaci su morali da isključe mnoge sisteme unutar sonde, kako bi ona imala dovoljno energije da nastavi rad. Tako ni na jednoj letjelici ne rade kamere.

Vojadžeru 2 je sada i prilično hladno u svemiru. Temperatura sonde iznosi –269 stepena Celzijusa, što je blizu tačke smrzavanja vodonika, a što stručnjacima predstavlja problem, jer to može uticati na pogon letjelice.

“Možemo prikupiti još puno naučnih podataka. Pretpostavljamo da će Vojadžer 2 biti funkcionalan još 5 do 10 godina, ali mu neće raditi svi instrumenti. Moraćemo donijeti neke teške odluke, koje instrumente zadržati, a koje ugasiti. Nadam se da će obje sonde doživjeti 50 godina starosti“, rekla je šefica projekta Vojadžer Suzan Dod.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније