Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

13. 12. 2018. 12:41   >>  12:15

PRVE FOTOGRAFIJE

Parker sonda stigla do Sunca

Samo nekoliko sedmica nakon svog najbližeg leta pored Sunca, NASA-ina sonda Parker Solar Probe, poslala je podatke na Zemlju. Među njima se nalazi i ova spektakularna fotografija gasa, tj. plazme koja izvire iz naše zvijezde.

Svijetla tačka koja se nalazi u pozadini je planeta Jupiter, a niz tamnih tačaka, rezultat je korekcije pozadine prilikom snimanja fotografije.

Iza debelog štita

WISPR (Wide-field Imager for Solar Probe) instrument sonde, snimio je ovo 8. novembra, kada je ona bila samo 27,2 miliona kilometara udaljena od površine Sunca.

Sonda je uspjela da snimiti fotografiju. jer se WISPR nalazi ispod debelog toplotnog štita.

Misterija temperature  Sunca

NASA je sondu lansirala u avgustu ove godine, a naučnici se nadaju da bi tokom sedmogodišnje misije trebalo da rasvijetliti misteriju Sunca - zašto je njegova atmosfera, ili korona, toplija od same površine. Sonda bi trebalo da proučava i magnetnko polje zvijezde, kao i solarne vjetrove.

Korona je, iz još nepoznatih razloga, mnogo toplija od fotosfere, tj. vidljive površine Sunca. Naučnici već godinama pokušavaju da pronađu odgovor na pitanje zašto je to tako, tj. zbog čega je spoljašnji dio atmosfere Sunca (korona), iako se nalazi mnogo dalje od Sunčevog jezgra, čak 200 puta topliji od njegove površine.

Naime, prosječna temperatura površine naše zvijezde iznosi oko 5.800 stepeni Celzijusa, a korone čak do tri miliona.

Sakupljaće čestice korone 

Parker Solar Probe pokušaće barem da malo rasvijetliti taj problem, tako što će prolaziti kroz koronu i sakupljati njene čestice i mjeriti njeno magnetno i električno polje.

“Kako bismo uzeli uzorak novoformirane Sunčeve plazme, morali smo tamo i otići. Sada ćemo moći da pratimo procese i fiziku iza dešavanja u koroni“, rekla je astrofizičarka Nikola Foks iz NASA-e.

“Želimo da razumjemo, zašto se kod Sunca dešava temperaturna inverzija, tj. kako to da se atmosfera zagrijava što se više udaljavamo od naše zvijezde, a ne hladi kako bismo očekivali“.

Najbrža sonda

Sonda Parker nije samo posebna po tome što se najviše približila Suncu, ona je postavila i novi rekord u brzini. Tako je prilikom zadnjeg preleta postigla brzinu od 375.000 km/h, dok su do sada sonde dosezale brzinu od 250.000 km/h.

Parker Solar Probe će prilikom sljedećih preleta putovati još brže.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније