Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

BBC [ Objavio: O.Z. ]

17. 12. 2018. 20:52 >> 20:24
1

ŠALJU NOVOG ROBOTA

Koje su šanse da pronađemo dokaz da je na Marsu bilo života

Biće lakše da pronađemo znake nekadašnjeg života na Marsu, nego što bismo to uradili na Zemlji, kažu naučnici koji rade na sljedećoj NASA misiji.

Njihov novi robot trebalo bi da 2021. sleti na Crvenu planetu, a imaće specifičan cilj - da pronađe dokaz o nekadašnjem životu.

Dokaze će tražiti u kamenjima starim i do 3,9 milijardi godina.

Teško je potvrditi da je tada bilo života i na Zemlji, kažu naučnici, ističući da bi to na Marsu moglo da bude nešto lakše.

Kako? Tako što su na Zemlji kroz istoriju postojali određeni prirodni procesi koji uništavaju takve dokaze u kamenjima i mineralima, a kojih na Marsu odavno nema.

„Na primjer, ne vjerujemo da Mars ima tektonske poremećaje koje je Zemlja imala kroz čitavu istoriju", kaže Ken Viliford iz NASA-e.

Većina 'podataka' sa kamenja je uništila subdukcija - povlačenje jedne tektonske ploče pod drugu - u okeanima. Osim toga, i kamenje koje je na površini se stalno krnji i zagrijeva, čega na Marsu nema.

"Tako da, paradoksalno, postoji mogućnost da je veoma staro kamenje na Marsu bolje očuvano čak i od onog mlađeg na Zemlji".

Novi rover biće na Marsu spušten u blizini jezera Krater, gdje je satelitskim posmatranjem utvrđeno da je nekada bilo duboko jezero.

Naučnici se nadaju da će prisustva mikroba koji žive u ili oko vode biti u sedimentima na tom području.

Ključna meta biće deponije karbonata koje bi izgledale u skladu sa onim što je na obali jezera.

Rover će izabrati najbolje mjesto uz obalu i iz zemlje izvući uzorke koji se odmah mogu spakovati u kanistere i ostaviti na zemlji da ih neko kasnije pokupi.

NASA i ESA zato planiraju zajedničku misiju na Mars kako bi pokupili 40-ak uzoraka, a koja će se vjerovatno dogoditi početkom 2030-ih.

Vozilo će biti bliska kopija robota Kjurioziti, koji je sletio na Mars 2012. godine.

Koristiće istu „Skajkrejn" tehnologiju koja je pomogla da prethodna mašina sleti sa velikom preciznošću, ali uz jedan važan dodatak.

Naučnici su sada razbili još bolji sistem navigacije, koji će dodatno poboljšati preciznost slijetanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније