Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Grunge, Objavila: M.M.Lj. ]

26. 01. 2019. 23:27 >> 23:02

NEMOGUĆ ŽIVOT

Kako bi izgledalo kada bi Zemlja bila ravna ploča

Vjerovali ili ne, i danas postoje ljudi koji smatraju da je Zemlja ravna ploča i pokušavaju uvjeriti sve oko sebe da je to istina.

 

Ideju da je zemlja ravna ravnozemljaši dokazuju osporavanjem svih naučnih dokaza nazivajući ih lažnim i loše interpretiranim. Oni vjeruju da je Zemlja u centru sunčevog sistema i da sve druge planete zapravo kruže oko nje. Sjeverni pol nalazi se u centru tog ravnog, spljoštenog diska, a spoljnu stranu, rub, okružuje ledena površina.

Sunce ne izlazi i ne zalazi, više svijetli poput reflektora i pokazuje na različite dijelove Zemlje tokom dana. Tvrde da je ono što mi doživljavamo kao izlazak i zalazak sunca zapravo samo naša percepcija, šta god to značilo.

A evo kako bi život na Zemlji izgledao da je ona ravna ploča.

Ne bismo pali s ruba zemlje

Gravitacija je prema NASA-i sila kojom planeta ili drugo tijelo privlači drugo tijelo prema središtu. Budući da je Zemlja okrugla poput lopte, sve stvari na njenoj površini privlače se u istom smjeru, prema središtu. Gravitacija bi tako u potpunosti onemogućila da Zemlja bude ravna.

Kada bi Zemlja zaista bila ravna, a da se gravitacija ponaša kao i inače, približavanje rubovima zemlje bilo bi kao hodanje strmom planinom, to je zato što bi vas gravitacija vukla prema centru diska. Tako da zapravo ne bismo ni mogli pasti sa Zemlje.

Pomračenja Mjeseca bila bi dosadna

Sjena koja prelazi preko Mjeseca za vrijeme pomračenja je dokaz da je Zemlja okrugla. Da je zemlja ravna ploča, pomračenja Mjeseca bila bi dosadna i ružna. Samo zamislite Mjesec sa sjenom tanke pruge.

Sportovi bi postali čudni

Na ravnoj Zemlji sportovi bi se morali igrati samo u blizini njenog središta, gdje se gravitacija ponaša kao i kod okrugle Zemlje. Tako bi se sportom trebalo baviti na ledenom Sjevernom polu, a malo manje hladnije iskustvo bilo bi bliže krajevima Zemlje, što bi zapravo sportove s loptom učinilo veoma komplikovanim. Tako bi lopta bačena uvis pala nazad prema centru tog ravnog diska.

Geografija bi bila drugačija

Samo na Sjevernom polu gravitacija bi funkcionirala normalno. Na njemu ne bi bilo leda. Bilo bi to vlažno mjesto, jer bi iskrivljena gravitacija onemogućila postojanje vode na rubovima planeta. Voda bi putovala prema središtu pa bi tako jedino normalno mjesto na Zemlji zapravo bilo nenaseljeno.

Krajolici na rubu Zemlje bili bi veoma čudni

Kada bi Zemlja bila ravna ploča, na njenim krajevima vjerovatno bi postojala neka čudna šuma. Drveće bi raslo suprotno od sile gravitacije pa bi tako na ovim ekstremnim dijelovima planeta, gdje gravitacija sve vuče pod određenim uglom, prema centru, drveće raslo dijagonalno.

Vidjeli bismo Sunce i noću

Naime, da je Zemlja ravna ploča, Sunce bi bilo puno manje i mnogo bliže planeti, poput Mjeseca. Sunce bi se ponašalo poput reflektora na pozornici, koji šalje usmjeren snop svjetla na dijelove Zemlje na kojima je dan, dok ostatak ostaje u mraku.

Prema svim ovim navodima život na Zemlji, da je ona ravna ploča, vrlo vjerovatno ne bi uopšte bio moguć.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније