Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

26. 01. 2019. 17:40   >>  17:11

DO 2025.

Počinje iskopavanje rude na Mjesecu

Evropska svemirska agencija (ESA) planira da počne sa iskopavanjem rude na Mjesecu do 2025. godine. ESA je zato potpisala ugovor s proizvođačem raketa Ariane, koji bi trebalo da obuči i pripremi misiju za vađenje regolita, Mjesečevog kamena.

Regolit prekriva cijelu Mjesečevu površinu do dubine od najmanje tri i po metra i mogao bi da se preradi kako bi se dobio kiseonik, voda i potrebno gorivo.

Mnoge svemirske agencije vjeruju da je iskopavanje rude na Mjesecu ključno za uspostavljanje stalnih lunarnih baza ili kolonija.

"Upotreba svemirskih resursa može biti ključ održivog lunarnog istraživanja i ova studija je dio sveobuhvatnog plana ESA-e da Evropu učini partnerom u tom istraživanju", rekao je jedan od direktora agencije Dejvid Parker.

ArianeGroup, evropski konzorcijum za svemirska istraživanja i razvoj raketa, objavio je da u misiju neće biti uključeno slanje ljudi na Mjesec, nego robotske opreme.

"Ove godine obilježavamo 50. godišnjicu prvih ljudskih koraka na Mjesecu i ArianeGroup će stoga podržavati sve postojeće i buduće evropske projekte kako bi Evropa imala nezavisan i suveren pristup svemiru", rekao je prvi čovjek kompanije Andre-Hubert Rasel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније