Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 02. 2019. 22:23   >>  21:53

NASA OBJAVILA

Misija rovera Oportjuniti na Marsu je završena

Rover Oportjuniti (Opportunity) je prestao sa radom, pa je i zvanično završena njegova misija na Marsu, saopštila je NASA.

 

Oportjuniti je na Crvenu planetu stigao 2004. godine i tokom 15 godina funkcionisanja poslao je mnoge važne podatke nazad na Zemlju.

Rover je prešao 45 kilometara po površini Marsa što je apsolutni rekord, a jedno od najvažnijih otkrića do kojih su naučnici NASA-e došli pomoću Oportjunitija je ono da je na Crvenoj planeti nekada tekla voda, što znači da je nekada na njoj mogao postojati život.

 

Oportjuniti se posljednji put "javio" 10. juna prošle godine prije velike pješčane oluje koja je u potpunosti prekrila solarne panele, te je na taj način rover ostao bez napajanja.

 

NASA-ini naučnici su od tog dana više od 1.000 puta pokušali da stupe u kontakt s roverom, ali bezuspješno, a danas je i službeno objavljeno kako je Oportjunitijeva misija na Marsu, koja je prvobitno planirana na samo tri mjeseca, završena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније