Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: N1, Objavila: M.M.Lj. ]

17. 02. 2019. 23:48   >>  23:21

ISTRAŽIVANJE

Moždane funkcije ranoranilaca i "noćnih ptica" različite

Moždane funkcije "noćnih ptica" i ranoranilaca tokom radnog dana razlikuju se, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC.

 

Naučnici su dnevno između 8 i 20 sati snimali mozak "noćnih ptica" koje obično idu oko 2.30 sati na počinak, a ustaju oko 10.15, kao i mozak ranoranilaca koji liježu prije 23 sata, a ustaju oko 6.30 sati i utvrdili kod "noćnih ptica" manje konektiviteta u djelovima mozga povezanim sa održavanjem budnog stanja.

Takođe su imali slabiju pažnju, sporije reakcije i i pojačanu pospanost.

Naučnici kažu da to sugeriše da su "noćne ptice" u nepovoljnijem položaju zbog "ograničenja" uobičajenog radnog dana.
Pozvali su na više istraživanja kako bi se razumjele zdravstvene implikacije za "noćne ptice" koje rade ili školuju se u doba dana koje im ne odgovara.

Naučnici su istraživanjem obuhvatili 38 osoba i snimali njihovu moždanu funkciju u mirovanju uz pomoć magnetne rezonance.
šest lica kod restorana balkan

Dobrovoljci su potom u vremenu od 8 sati do 20 sati obavili niz zadataka, a bilježili su i osjećaj pospanosti.

Ranoranioci su bili najmanje pospani i najbrže su reagovali u zadacima koje su dobili u jutarnjim satima, te se pokazalo da su bitno bolje obavljali zadatke u to vrijeme u odnosu na "noćne ptice".

"Noćne ptice" bile su najmanje pospane i najbrže su radile oko 20 sati, iako njihova djelotvornost nije bila značajno bolja od ranoranilaca.

Konektivitet u mozgu u područjima povezanima s boljim učinkom i manjom pospanošću bio je u svakom trenutku značajno veći kod ranoranilaca, što sugeriše da je kod spavalica konektivitet oslabljen tokom čitavog radnog dana, kažu naučnici.

Autorka istraživanja Elis Fejser-Čajlds sa univerziteta Birmingem kaže da bi rezultati istraživanja mogli biti dijelom rezultat "činjence da su noćne ptice ugrožene tokom čitavog života".

Ona podsjeća da "noćne ptice" moraju rano ustajati zbog škole, pa kasnije zbog posla, pa se stalno moraju boriti protiv svoga urođenog ritma.

Naučnica ističe da se mora bolje proučiiti kako prilagođavanje neodgovarajućem radnom vremenu može uticati na zdravlje i produktivnost.

Oko 40 do 50 posto stanovništva sklono je kasnijem leganju i ustajanju nakon 8.20 sati, napominju naučnici.

Uobičajeni radni dan je od 9 do 17 sati, ali to za "noćne ptice" može značiti smanjenu djelotvornost tokom jutra i povećani osjećaj pospanosti tokom dana.

"Kad bismo kao društvo bili fleksibilniji u upravljanju vremenom, mogli bismo puno postići u povećanju učinkovitosti i smanjivanju zdravstvenih rizika".

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Sleep.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније