Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: B92, Objavila: M.M.Lj. ]

07. 03. 2019. 23:11   >>  22:38 6

OTKRIVENA PISMA

Pupin i Tesla nijesu bili u svađi

Pronađena su dva pisma Nikole Tesle za koja se mislilo da su izgubljena. Riječ je o pismima koja je veliki naučnik i pronalazač pisao Radoju Jankoviću generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, potvrđeno je Udruženju Adligatu.

 

U pismima Tesla piše o Mihajlu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga posjeti u bolnici.

Prema riječima Viktora Lazića osnivača Adligata, ta psima su od izuzetnog značaja sa srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

“Pisma u potpunosti demantuju priču o mirenju na samotničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da u trenutku pisanja, tri mjeseca prije Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije bilo”, kaže Lazić.

Pisma će biti dostupna istraživačima od ponedjeljka, a Udruženje očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније