Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

26. 03. 2019. 10:05 >> 09:30

ŠETNJA ŽENA PO SVEMIRU

Za astronautkinju Meklejn nema odijela

Planirana prva svemirska šetnja kompletno ženskog tima otkazana je zbog problema sa svemirskim odijelom, saopšila je američka NASA. Po svemirskoj stanici šetaće samo jedna astronautkinja.

Kristina Koč i Eni Meklejn trebalo je da za tri dana ugrade litijum-jonske baterije u Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a šetnja žena astronauta po svemiru najavljivana je mjesecima unazad.

NASA je saopšila da ISS ima samo jedno odijelo srednje veličine u gornjem segmentu torza, a ova veličina potrebna je za obje žene.

Koč će sada obaviti svemirsku šetnju u petak, 29. marta, ali sa svojim muškim kolegom Nikom Hageom, objavijestili su iz američke agencije.

Meklejn je shvatila da joj odgovara odijelo srednje veličine kada je radila izvan stanice 22. marta, prenio je BBC.

Odijela koja se koriste na orbitalnoj stanici sklapaju se iz više djelova da bi se najbolje prilagodila tijelima pojedinačnih astronauta, izjavila je Brandi Den, portparol Svemirskog centra Džonson u Hjustonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније