Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

29. 08. 2013. 14:49 >> 14:54

BEČ

Naučnici razvili prvi mini mozak!

Bečki naučnici razvili mini mozak koristeći ljudske matične ćelije koji će promijeniti način istraživanja neuroloških bolesti.

Mini mozgovi dugački su svega 4 milimetara, a napravljeni su od matičnih ćelija.

Oni će se prije svega koristiti za pronalaženje odgovora na pitanja vezena uz razvoj i bolesti mozga u ranijoj fazi života.

Uprkos tome što djeluje kao pravi mozak, on nije funkcionalan, a moći će se koristiti isključivo u istraživačke svrhe.

"Zamislite automobil sa motorom na krovu i točkovima na vjetrobranskom staklu. Auto ne možete voziti, ali svi djelovi su ovdje i to je važan naučni napredak", kaže Jirgen Knoblih, jedan od naučnika koji je razvijao mini mozak.

Mini mozak je za sad korišćen u istraživanju mikrocefalije - neurološki poremećaj zbog kojeg je glava manja od normalne.

Uzeli su kožne ćelije s osoba koje imaju i koje nemaju taj poremećaj. Ćelije osoba koje su imale taj poremećaj izrasle su u nešto manje mini mozgove za razliku od osoba koje nemaju taj poremećaj.

To je dovelo do zaključka da se matične ćelije kod osoba koje imaju poremećaj puno ranije prestaju da se razvijaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније