Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

08. 04. 2019. 20:14   >>  20:12

EGIPAT

Sarkofag star 2.500 godina otvoren u emisiji uživo na TV-u

Sarkofag egipatskog sveštenika star više od 2.500 godina otvoren je tokom emisije uživo emitovane na američkoj televiziji Diskoveri (Discovery).

Egipatski arheolog Zahi Havas i njegova ekipa su uz veštačko osvjetljenje i u prisustvu kamera otvorili tri sarkofaga koja se prenijeta na površinu grobnice.

Istraživači su zastali kod trećeg sarkofaga, mnogo većeg od ostalih, u kojem su bili posmrtni ostaci sveštenika egipatskog boga Teuta.

"Taj čovjek je bio kao kralj", rekao je Havas i dodao da je mumija mnogo bolje očuvana sa netaknutim i kvalitetnijim trakama za balsamovanje tijela, za razliku od mumija u druga dva sarkofaga.

Bog Teut je često predstavljen sa glavom ptice ibis koja je tada bila simbol mudrosti i magije.

Voditelj emisije Džon Gejts je rekao da je pravu moć u starom Egiptu imao sveštenik i da se to vidi i prema ranije pronađenim i bolje očuvanim mumijama.

Grobnica se nalazi unutar grada Minja, duž rijeke Nil južno od Kaira.

Emisija televizije Diskoveri emitovana je u nedjelju kasno uveče.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније