Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

12. 04. 2019. 11:15   >>  11:16 1

IPAK ZADOVOLJNI

Izraelska svemirska letjelica srušila se na Mjesec

Izraelska svemirska letjelica Beresheet, srušila se sinoć na površinu Mjeseca, nakon niza tehničkih kvarova tokom slijetanja, čime je okončan istorijski pokušaj Izraela da izvede kontrolisano slijetanje na Zemljin satelit.

Letjelica je nazvana "Beresheet", što su na hebrejskom prve riječi u Bibliji: "U početku..."

Kini je trebalo 50 godina

Sletjetanje na Mjesec, ili bilo koje drugo nebesko tijelo, nije nimalo lak poduhvat.

Sovjetska Luna 2 bila je prva letjelica koja je 1959. godine sletjela na Mjesec. Tri godine kasnije, SAD-ov Ranger 4 takođe se spustio na naš prirodni satelit. Ali se u oba slučaja radilo o takozvanom tvrdom slijetanju, odnosno o neuspješnom spuštanju prilikom koga se letjelica slupala prilikom kontakta sa tlom. Prva meka slijetanja realizovana su 1966. godine, kada su Rusija i Amerika uspješno spustile svoje letjelice na Mjesec.

Trebalo je gotovo 50 godina da treća zemlja uspije uspješno da sleti na Zemljin satelit. To je izvela Kina 2013. godine letjelicom Chang'e 3.

Izrael je trebalo da bude četvrta zemlja na svijetu koja je izvela meko slijetanje i prva koja je sa privatnom kompanijom kontrolisano spustila letjelicu na Mjesec, ali, nažalost, stvari se nisu odvijale planiranim tokom.

Šta se dogodilo?

Posljednjim manevrom u srijedu, svemirska letjelica je ušla u usku eliptičnu orbitu oko Mjeseca, koja je udaljena između 15 i 17 kilometara od površine Mjeseca. Nakon toga je uslijedio razočaravajući kraj.

Bespilotna letjelica, povremeno je imala problema sa kvarom motora i komunikacijama, tokom 20-ak minuta slijetanja.

Nakon što je izgubljena komunikacija sa letjelicom, narasla je napetost u kontrolnom centru. Nakon nekog vremena, direktor Israel Aerospace Indurstries, Opher Doron, objavio je da je misija bila uspješna, piše BBC.

"Nažalost, nismo uspjeli uspješno da sletimo", kazao je on.

Kasnije je novinarima izjavio kako su ipak ostvarili veliki napredak.

"Uspjeli smo sa stignemo  do Mjeseca. Ovo je veliki korak. Mi smo sedma zemlja koja je stigla do Mjeseca", rekao je on

Kada je došlo do prekida komunikacije, Beresheet je putovao brzinom koja je premašivala 3000 km/h i nalazio se na oko 120 kilometara udaljenosti od predviđenog mjesta slijetanja, piše CNN.

"Sumnjamo na to da nijesmo na najbolji način izveli slijetanje na Mjesec. Radimo na tome da shvatimo šta se dogodilo", rekli su iz privatne kompanije SpaceIL, koja je vodila ovu misiju.

Prema informacijama sa stranice kompanije SpaceIL, letjelica je trebalo da sleti u More vedrine (Mare Serenitatis), koje se nalazi na sjevernoj polulopti Mjeseca.

S obzirom na to da se na tom području, smatra kompanija, očitavaju magnetske anomalije, radilo se o savršenom mjestu za postavljanje magnetometra, odnosno mjernog uređaja za mjerenje intenziteta magnetskog polja ili magnetskog momenta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније