Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

15. 04. 2019. 14:39   >>  14:41

NAUČNICI ZBUNJENI

Otkrivena još jedna galaksija bez tamne materije

Prošle godine naučnici su otkrili prvu poznatu galaksiju u kojoj nema tamne materije. Radilo se o otkriću koje je začudilo mnoge jer se do sada smatralo kako je tamna materija tajanstveni, ali i neizbježan dio našeg svemira. Međutim, astrofizičari su otkrili još jednu takvu galaksiju i tako potvrili mogućnost postojanja galaksije bez misteriozne i nama nevidljive materije, javlja Science Alert.

Prvu galaksiju bez tamne materije, nazvanu DF2, otkrili su astrofizičari Piter van Dokum i Roberto Abraham, pomoću originalnog optičkog teleskopa nazvanog Dragonfly (Vilin konjic).

"Naučnici su dosada smatrali da sve galaksije imaju tamnu materiju. Ovako velika galaksija morala bi imati trideset puta više tamne nego obične materije", rekao je prošle godine za AFP, astronom Roberto Abraham sa univerziteta u Torontu.

"Umjesto toga, otkrili smo da je uopšte nema. To ne bi smjelo da bude moguće", dodao je on.

Spomenuta galaksija naziva NGC 1052-DF2, ili kraće DF2, udaljena je od Zemlje 65 miliona svjetlosnih godina i pripada skupini ultra-difuznih galaksija izuzatno male gustine. Veća je od našeg Mliječnog puta, ali ima 250 puta manje zvijezda.

Enigma tamne materije

Obična materija, odnosno atomi koji čine zvijezde, planete, gas i prašinu koja se nalazi u galaksijama, čini tek 5 odsto poznatog svemira.

Tamna materija, koja je i danas jedna od najvećih zagonetki savremene astrofizike, čini više od 25 odsto svemira.

Ona je nevidljiva i može se otkriti samo na temelju njenog gravitacionog dejstva na druga tijela u svemiru. Naučnici smatraju da ona galaksijama daje dodatnu masu, koja im onda omogućava da se ne raspadnu.

Još jedna neobična galaksija

Kao što smo već naveli, novootkrivena galaksija NGC 1052-DF4, ili kraće DF4, potvrđuje prethodno neočekivano otkriće, odnosno jasno daje do znanja da se u prethodnom slučaju nije radilo o greški.

Mnogi naučnici bili su skeptični prema prvom nalazu, čak su i sami astrofizičari, koji su otkrili DF2, imali sumnje.

"Ako ste našli samo jedan takav objekt, uvijek vam u pozadini vašeg uma maleni glasić govori: Šta ako nijesi u pravu?", rekao je astronom Piter van Dokum sa Univerziteta Jejl.

"Iako smo obavili sve moguće provjere kojih smo se mogli sjetiti, zabrinuli smo se da nas je priroda na neki način prevarila i da smo povjerovali da smo pronašli nešto fascinantno, a što uopšte nije takvo", dodao je.

Međutim, nedavno su pronašli DF4. Poput DF2, radi se o ultra-difuznoj galaksiji koja je prilično velika, prostire se na ogromnom području i slabog je sjaja. Ovi objekti veličine su naše galaksije, ili veći, ali sa 100 do 1000 puta manje zvijezda, tako da ih je teško vidjeti.

Zrnce tamne materije

Kao što je bio slučaj sa DF2, izgleda da galaksiji DF4 takođe u potpunosti nedostaje tamna materija. Astronomi su pratili orbitalno kretanje sedam kuglastih skupova, odnosno gustih rojeva zvijezda unutar galaksije.

Pokazalo se da je njihova brzina u skladu sa gravitaconim učinkom mase obične materije.

Misterija bez rješenja

Naučnici još nemaju odgovor na pitanje – zašto te galaksije nemaju tamnu materiju. Možda su je prije imale pa je ona iz nekih razloga nestala, možda je nikad nisu ni imale, a možda su se jednostavno formirale iz gasa koji je izbacila obližnja galaksija. Naime, DF2 i DF4 nalaze se pored NGC 1052, eliptične galaksije koja je od nas udaljena nekih 63 miliona svjetlosnih godina.

"Za sada nema teorije koja predviđa ovakvu vrste galaksije, stoga je ona potpuna misterija jer je sve u vezi s tim prilično neobjašnjivo i čudno. Mi zapravo ne znamo kako je ona nastala", rekao je van Dokum.

Trenutno je teško objasniti zbog čega su DF2 i DF4 lišene tajanstvene tamne materije, ali, ako se otkrije još takvih galaksija možda ćemo biti korak bliže rješenju problema.

"Nadamo se da ćemo uskoro saznati koliko su takve galaksije uobičajene i postoje li u drugim dijelovima svemira", rekla je astronomkinja Šeni Danieli sa Univerziteta Jejl.

"Želimo doći do dodatnih informacija koje bi nam pomogle da shvatimo kako se takve galaksije uklapaju u naše trenutne teorije. Nadamo se da će nas to odvesti korak dalje u razumijevanju jedne od najvećih misterija u našem svemiru – prirode tamne materije", kazala je ona.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније