Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Blic, Objavila: M.M.Lj. ]

17. 04. 2019. 09:33   >>  09:33

TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA

Struja će se praviti od sijega?

Istraživači Univerziteta Kalifornija napravili su uređaj koji pravi struju od – snijega. Aparat je jeftin, malen, tanak i fleksibilan poput plastike.

 

"Uređaj može raditi u udaljenim područjima jer obezbjeđuje sopstveno napajanje i ne treba baterije. Ovo je veoma pametna sprava, meteorološka stanica koja vam govori koliko snijega pada, smjer padavine i smjer i brzinu vjetra", kaže istraživač Ričard Kener.

Naučnici su ga nazvali "sniježnim triboelektričnim nanogeneratorom", ili sniježni TENG. Triboelektrični nanogenerator, koji generiše naboj putem statičkog elektriciteta, proizvodi energiju razmjenom elektrona, piše Blic.

"Statički elektricitet javlja se usljed interakcije jednog materijala koji hvata elektrone i drugog koji ih oslobađa. Razdvojite naboje i stvarate struju suštinski ni iz čega", objasnio je Kener, koji je ujedno i profesor hemije i član kalifornijskog Instituta NanoSistemi na Univerzitetu.

Snijeg je pozitivno nabijen i oslobađa elektrone, dok je silikon negativno nabijen. Kad pahulje snijega dođu u dodir sa silikonskom površinom, proizvodi se naboj koji uređaj hvata, stvarajući struju.

Oko 30 odsto Zemljine površine prekriveno je snijegom svake zime, a u tom periodu solarne ploče ne funkcionišu najbolje. Novi uređaj mogao bi se integrisati u solarne ploče i obezbijediti stalnu zalihu struje kad pada snijeg. Takođe se može koristiti za nadgledanje zimskim sportova radi unapređenja performansi sportista, a ima potencijal i za identifikovanje glavnih šema kretanja u kros-kantri skijanju koje se ne mogu detektovati pametnim satom.

Uređaj može da šalje i signale koji govore da li se osoba kreće i da li ona hoda, trči, skače ili maršira. Napravljen je uz pomoć 3D štampanja i ima sloj silikona i elektrodu za hvatanje naboja. Novi aparat mogao bi takođe dovesti do nove generacije samonapajajućih naprava za sportiste, preneo je Phys.org.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније