Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila. M.M.Lj. ]

26. 04. 2019. 23:45 >> 23:43

NAPRAVILA JAPANSKA JAXA

Prve fotografije kratera na asteroidu

U prvoj sedmici aprila japanska svemirska letjelica Hajabusa (Hayabusa) 2 napravila je mali krater na asteroidu Rajgu (Ryugu), a sada napokon možemo vidjeti njen učinak.

 

Japanska svemirska agencija JAXA upravlja letjelicom, a na svom profilu na Tviteru je objavila fotografije nastale prije i poslije djelovanja letjelice Hajabusa2 koja je u blizini asteroida Rajgu od juna 2018. godine, a čiji je zadatak da na Zemlju donese uzorke s asteroida. Dosad je letjelica uspješno obavila dio misije jer je 21. februara prišla blizu asteroidu i ispustila projektil u obliku metka na njegovu površinu, nakon čega su dijelovi stijene završili u njenoj komori za uzorke.

JAXA je zainteresovana za uzorke iz dubljih slojeva asteroida te je upravo zbog toga letjelica bila agresivna u odnosu na njega. Bila je opremljena "bombom" koja je bačena 4. aprila na Rajgu. Cilj je bio napraviti vještački krater koji izlaže unutrašnjost asteroida i daje pristup materijalu koji naučnici žele proučavati. Taj materijal nije bio izložen svemirskom okruženju milijardama godina za razliku od materijala na površini asteroida. To znači da je materijal bolje očuvan te da predstavlja ono što je asteroid bio kada se prvobitno formirao.

U trenutku eksplozije se letjelica Hajabusa2 bila već udaljila kako bi bila sigurna. Ipak, njena kamera je sve snimila. Letjelica se potom vratila na kolakciju i pronašla krater koji je napravila.

Uslijediće analiza kratera, nakon čega će biti odlučeno da li će se Hajabusa2 spustiti na površinu asteroida i prikupiti uzorke. Moguće je da će misija ipak biti prerizična, ali ako letjelica sakupi uzorke, mogla bi posjedovati stijene koje potiču još od formiranja solarnog sistema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније