Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92, objavila B.B. ]

03. 05. 2019. 23:40   >>  23:38 1

NAKON EKSPLOZIJE

Otkazi ako se pojave snimci iz Svemirskog centra

Nakon što je svemirska kapsula "Dragon kru" eksplodira na lokaciji za testiranje, a snimak ubrzo procurio u javnost, zaposlenima u američkom Svemirskom centru Kenedi navodno je rečeno da mogu biti otpušteni zbog objavljivanja snimaka zabilježenih u prostorijama Centra.

Pozivajući se na interno pismo poslato izvođačima radova zaposlenim u NASA, list "Orlando sentinel" piše da su zaposleni upozoreni da mogu biti otpušteni ukoliko objave bilo kakve fotografije ili video snimke zabilježene unutar Centra.

Portparol svemirske kompanije "Džejkobs", koja radi za NASA, Trejsi Jejts rekla je za "Orlando sentinel" da je interno pismo bilo podsjetnik na pravila koja osoblje mora da poštuje.

"U ta pravila uključeno je 'standardno upozorenje' da bi pojedina kršenja mogla da dovedu do disciplinskog postupka, uključujući otpuštanje radnika", kaže Jejtsova.

"Raša tudej" piše da su nove mjere rezultat objavljivanja video snimka na kojem se prikazuje eksplozija tokom testiranja svemirske kapsule "Dragon kru" kompanije "Spejs iks" prošlog mjeseca.

NASA i "Spejs iks" priznali su kasnije da je ishod testa bila "anomalija", ali nijesu iznijeli detalje incidenta, niti su objasnili oblake dima iznad Centra, koje je vidio veliki broj očevidaca.

"Dragon kru" je svemirska kapsula za višestruku upotrebu kojom se u svemir mogu transportovati ljudi i teret.

NASA je dodijelila 2,6 milijardi dolara kompaniji "Spejs iks" za potrebe ovog programa.

Kompanija "Spejs iks" još uvijek nije objavila više detalja o incidentu osim što je navela da je uništenje kapsule rezultat "anomalije".

Ipak, "Spejs iks" nastavlja s planovima lansiranja nove kapsule koja bi se trebala spojiti s Međunaronom svemirskom stanicom (ISS).

Tokom konferencije za medije je šef misije Hans Kongsman naglasio pozitivne strane testa. Kapsula je je funkcionisala očekivano, a "Draco" sistem za potisak je radio po pet sekundi. Anomalija se dogodila prije paljenja "SuperDraco" motora. Sada Spej iks i NASA analiziraju podatke telemetrije i druge informacije skupljene tokom testa kako bi se otkrio tačan uzrok problema.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније