Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

05. 05. 2019. 17:12 >> 17:12

PODACI FAA POKAZUJU

Upotreba dronova do 2023. će se utrostručiti

Kupovina komercijalnih dronova će se utrostručiti u narednih pet godina, predviđanja su američke Federalne administracije za avijaciju (FAA), a koristiće se sve više za dostavu i operacije potrage i spašavanja.

Ta organizacija je objavila svoje predviđanje za naredne dvije decenije kojim nagovještava šta će se događati u svijetu avijacije od danas pa do 2039. godine. FAA ističe da tržište komercijalnih dronova raste brže od očekivanog, dok tržište nekomercijalnih dronova usporava.

Izvještaj pokriva široke poglede na polje avijacije, ukljućujući domaće američko i međunarodna tržišta aviona, saobraćaja koji se odnosi na zračni transport tereta, te dronove.

Navedeno je da bespilotni leteći sistemi doživljavaju zdravi rast u SAD-u i širom svijeta, posebno u proteklih pet godina, a dodaje se da je taj rast uzrokovao određene probleme, jer se odnosi na sve od amaterskih pilota do profesionalnih rigova koji dijele isti zračni prostor s većim letjelicama kojim leti čovjek.

Kada je riječ o malim dronovima, uglavnom nekomercijalnim uređajima, od 31. decembra prošle godine je registrovano više od 900.000 vlasnika.
Registracija je obavezna od 2015. godine, a trenutno je u upotrebi oko 1,25 miliona dronova (mali modelski dronovi ne moraju biti registrovani). FAA predviđa usporavanje tržišta u narednih pet godina usljed stabilizacije cijena.

Svaki komercijalni dron mora biti registrovan, a mjesečno se bilježi oko 15.000 novih registracija što je gotovo trostruko više u odnosu na istu vrstu dronova prošle godine. Do kraja prošle godine je registrovano više od 27.000 komercijalnih dronova.

Dok tržište modelskih dronova usporava, tržište komercijalnih letjelica ubrzava, a FAA očekuje nastavak rasta. Broj registracija će nadmašiti 44 odsto u odnosu na prošlu godinu, a do 2023. godine će biti utrostručen. Očekuje se da će u to vrijeme letjeli 823.000 dronova. Broj komercijalnih dronova ove godine će premašiti procjene načinjene prošle godine za 2022. godinu.

Rastom broja dronova se pojavljuju nove primjene. Kompanije poput Amazona, Googlea, Walmarta i 7-Elevena eksperimentišu s dronovima za dostavu, a bolnica Baltimore je iskoristila dron za dostavu organa prošlog mjeseca.

Dronovi postaju efikasniji i sigurniji, trajanje baterije se produžava, nastavlja se njihova integracija, a razvijaju se i novi modeli biznisa kao što su usluge dostave ili operacije potrage i spašavanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније