Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta, Objavila: R.P. ]

27. 05. 2019. 23:20 >> 23:20

STVARANJE GIGANTA?

Fijat Krajsler predložio spajanje sa Renoom

Italijansko-američki proizvođač automobila Fijat Krajsler (FCA) predložio je spajanje sa francuskim Renoom, čime bi se formirala treća po veličini grupa na svijetu u tom sektoru.

Prema predlogu Fijat-Krajslera, nova grupa bi bila 50 odsto u rukama akcionara italijansko-američke firme, a 50 odsto u rukama Renoa. Nova grupa bi se kotirala na berzama u Parizu, Njujorku i Milanu, navela je kompanija Fijat-Krajsler u svom predlogu.

Fijat-Krajsler je naveo da bi se tim spajanjem formirao treći po veličini proizvodjač automobila u svetu sa godišnjom prodajom od 8,7 miliona vozila i "snažnim prisustvom u svim ključnim regionima i segmentima".

Dvije grupe proizvode veliki broj marki vozila koje su komplementarne i koje će pružiti potuno pokrivanje tržišta od segmenta luksuznih vozila do vozila za širu javnost, navodi se u predlogu.

Fijat-Krajsler je takođe naveo da se ovim spajanjem ne bi zatvarali prozvodni pogoni i da bi se dvije grupe dopunjavale i dijele brojne tehničke elemente. Reno bi donio znanje u elektrici, Fijat-Krajsler dio važnog tržišta u Sjevernoj Americi sa velikim terenskim vozilima i pikapovima koji su posebno rentabilni.

Portparolka francuske vlade Sibet Ndiaje je rekla da Pariz gleda pozitivno na to spajanje.

Upravni odbor Renoa danas će razmotriti  predlog spajanja, saopšteno je iz francuske grupe odmah posle objave o tom predlogu. Izvor blizak tom pitanju je rekao da ne treba očekivati bilo kakvu odluku danas o samom spajanju, i da će to trajati danima i možda nedjeljama.

"Ako se konkretizuje to spajane za to bi moglo da bude potrebno više od godinu dana", rekao je šef FCA Majk Menli u pismu zaposlenim u njegovoj grupi.

Drugi po veličini francuski sindikat CGT, zatražio je od francuske države, koja je veliki akcionar u Renou, da zadrži "manjinsko pravo blokade" u slučaju da se dvije grupe spoje, strahujući ipak da bi moglo da dođe do novog ukidanja radnih mjesta.

Italijanski vicepremijer Mateo Salvini, šef ekstremnodesničarske Lige, koja je ostvarila veliku pobjedu na upravo održanim evropskim izborima, ocenio je danas da bi moguće spajanje Fijat-Krajslera i Renoa predstavljalo "brilijantnu operaciju".

"Ako Fijat vjeruje, to je dobra vijest. Mislim da se radi o brilijalntnoj operaciji kojom se štite radna mjesta u našoj zemlji i koja dovodi do stvaranja evropskog automobilskog giganta", rekao je danas Salvini na konferenciji za novinare.

Na tu najavu su akcije obje grupe skočile na berzama, tako da je vrijednost akcija Fijat-Krajslera porasla 9,16 odsto na berzi u Milanu, a Renoa 13,18 odsto na berzi u Parizu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније