Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

16. 02. 2013. 11:07 >> 11:05

PATENT 686004

Australija dozvolila patentiranje ljudskih gena

Australijski savezni sud odlučio da kompanije mogu da patentiraju ljudske gene i presudio da američka biotehnološka kompanija ima pravo vlasništva nad australijskim patentom 686004.

Patent pokriva mutacije ljudskog gena BRCA1 odgovornog za nasljednu sklonost tumoru dojke i jajnika.

Taj gen, zajedno s genom BRCA2, u središtu je tužbe u SAD-u, o kojoj bi u aprilu trebalo da odlučuje američki Vrhovni sud.

U tužbi se navodi da patenti ljudskih gena krše prvi amandman američkog ustava i zakon o patentima, jer su geni 'proizvod prirode' i zato se ne mogu patentirati, prenosi Američki savez za građanske slobode (ACLU).

Izgubljena pravna bitka pred australijskim saveznim sudom težak je udarac oboljelima od raka koji se bore za pravo na patent, koji je važećim proglašen u junu 2010. kada je slučaj i dospio na sud.

Sudija Džon Nikolas presudio je da proces izolovanja gena BRCA1 zahtijeva ljudsku intervenciju i da se upravo zbog ljudske intervencije izolovani  gen može patentirati.

Dodao je kako 'nema sumnje da prirodni DNK i RNK, onakvi kakvi su prisutni u ćelijama ljudskog organizma, ne mogu biti predmet valjanoga patenta', prenose australijske agencije.

Ipak, istakao je sudija, poenta ovog slučaja je -da li je izolovana nukleinska kisjelina 'rezultat vještačkog rada' i zaključio da jeste.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније