Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

03. 06. 2019. 23:52 >> 23:45
2

NASA POTPISALA UGOVORE

Tri kompanije dostavljaće naučnu opremu na Mjesec

Američka svemirska agencija NASA odabrala je prve tri kompanije koje će dostavljati naučni i tehnološki teret na Mjesec.

Kompanije Astrobotic, Intuitive Machines i Orbit Beyond će obavljati svoj posao u sklopu usluge Commercial Lunar Payload Services (CLPS) koja je dio programa Artemis.

NASA je saopšila da će svaki lander nositi NASA-in teret kako bi se sprovodila naučna istraživanja i demonstrirale tehnologije na lunarnoj površini, a time napravio put za povratak NASA-inih astronauta na Mjesec 2024. godine. Ugovori s tri pomenute kompanije vrijedni su 253 miliona dolara.

"Naš odabir ovih američkih kompanija koje pružaju uslugu komercijalnih slijetanja predstavlja američki povratak na površinu Mjeseca prvi put u nekoliko desetljeća, a to je ujedno ogroman korak naprijed u našim planovima lunarnih istraživanja. Sljedeće godine će naše prvo naučno i tehnološko istraživanje biti na lunarnoj površini, te će pomoći u slanju prve žene i 'sljedećeg' čovjeka na Mjesec za pet godina. Investiranje u ove usluge komercijalnih slijetanja je takođe veliki korak u izgradnji komercijalne svemirske ekonomije izvan niske orbite Zemlje", izjavio je NASA-in administrator Džim Bridenstine.

Kao dio podmisija kompanija je predložila slanje specifičnih instrumenata uključujući opremu za predviđanje pozicije lendera, mjerenje lunarne radijacije, procjenjivanje utjecaja lendera na Mjesec, te pomoć s navigacijom.

"Ovi lenderi su samo početak uzbudljivog komercijalnog partnerstva koje će nas primaći rješenju mnogih naučnih misterija Mjeseca, našeg solarnog sistema i slično. Ono što ćemo naučiti ne samo da će promijeniti naš pogled na svemir, nego će nas pripremiti za ljudske misije na Mjeseci, a potom i na Mars", kazao je administrator NASA-e Tomas Zurbučen.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније