Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta, objavila B.B. ]

11. 07. 2019. 10:13   >>  10:13

MISIJA JAXA-E

Japanska sonda sletjela na udaljeni asteroid

Japanska svemirska agencija je saopštila da podaci koje je poslala svemirska sonda "Hajabusa 2" pokazuju da je ona danas uspješno sletjela na daleki asteroid i izvela istorijsku misiju prikupljanja uzoraka tla za koje se naučnici nadaju da će doprinijeti razumijevanju porijekla Sunčevog sistema.

Sonda je u aprilu sebi pripremila mjesto za slijetanje bacanjem udarne glave. Danas se spustila u taj krater i pokupila uzorke iz unutrašnjosti asteroida.

"Hajabusa 2" je prva sonda koja je uspješno sakupila uzorke tla sa asteroida i tako je pretekla misiju koju planira američka NASA.

Japanska agencija za svemirska istraživanja (JAXA) je navela da je potvrđeno da je sonda sletjela i potom bezbjedno ponovo uzletjela.

Sonda je spuštanje na asteroid počela juče, a u finalnom koraku je lebdjela 30 metara iznad asteroida, dok nije pronašla ranije napravljeni krater.

Na površini je ostala samo nekoliko sekundi tokom kojih je obavila zadatak.

"Sve je prošlo savršeno, čak i bolje, kao da nam je 'Hajabusa' čitala misli", rekao je jedan od učesnika u projektu.

Naredni korak za "Hajabusu" je da se vrati na početnu poziciju iznad asteroida i ispita mjesto slijetanja odozgo.

Asteroid nazvan Rjugu, po podvodnoj zmajevskoj palati iz japanskih narodnih priča, nalazi se na oko 300 miliona kilometara od zemlje.

Sonda bi trebalo da krene nazad ka Zemlji krajem sljedeće godine i donese skupljene uzorke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније