Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila M.L.B. [ Beta ]

13. 07. 2019. 09:36   >>  09:36

KRŠENJE PRIVATNOSTI

Fejsbuku kazna od pet milijardi dolara

Američko savezno regulatorno tijelo odobrilo je rekordnu kaznu od pet milijardi dolara za kompaniju Fejsbuk u okviru istrage o kršenju privatnosti podataka, prenose američki mediji.

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) ispitivala je navode o tome da je politička konsultanstka firma Kembridž analiltika (Cambridge Analytica) na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Fejsbuka.

To je najveća kazna dodeljena jednoj tehnološkoj kompaniji. Prethodno je najveća iznosila 22 miliona dolara i dodijeljenu je Guglu 2012. godine.

Fejsbuk je dobro pripremljen za ovu dugo očekivanu kaznu i ne očekuje se da će mnogo pogoditi duboke džepove tog medijskog giganta. Međutim time će kompanija takođe biti opterećena dodatnim restrikcijama i dugim periodom strogog nadzora.

Prema brojnim medijskim izveštajima juče je FTC je glasao da se kazni Fejsbuk zbog kršenja privatnosti i zloupotrebe podataka korisnika. Većina medija poziva se na neimenovane osobe upoznate sa tim predmetom.

U Komisij se glasalo sa tri glasa za kaznu i dva protiv, a bilo je podijeljeno po partijskim linijama, republikanci su glasali za, a demokrate su bile protiv, prenose mediji.

Slučaj se sada podnosi civilnom odjeljenju Ministarstva pravde za reviziju. Nije poznato koliko će taj proces trajati, ali se očekuje da će mjera biti odobrena.

Prihodi 56 milijardi dolara

Za mnoge kompanije kazna od pet milijardi dolara bi predstavljala težak udarac, ali Fejsbuk nije kao većina kompanija. Fejsbuk je imao prihode od gotovo 56 milijardi dolara prošle godine, a ove godine analitičari očekuju oko 69 miljardi dolara. Kao jednokrati trošak kompanija će moći taj iznos da isključi iz prilagođenih rezultata primanja, podataka o dobiti na koji investitori i finansijski analitičari obraćaju pažnju.

"Ovim se zatvara mračno poglavlje i stavlja iza nas priča sa Kembridž analitikom. Investitori su još bili zabrinuti da kazna neće biti odobrena, a sada Vol strit može malo lakše da diše", rekao je Danijel Ajvs, analitičar kompanije Vedbuš.

Fejsbuk je odvojio tri milijardi dolara za moguću kaznu i u aprilu je kompanija saopštila da predviđa da će možda morati da plati do pet milijardi dolara.

FTC je počeo istragu Fejsbuka u martu 2018. poslije izvještaja da je Kembridž analitika imala pristup podacima destina miliona korisnika te društvene mreže.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније