Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta, objavila B.B. ]

15. 07. 2019. 09:30   >>  09:29

U INDIJI

Odgođeno lansiranje letjelice na Mjesec

Indija je danas iz "tehničkih razloga" otkazala lansiranje u svemir svoje druge lunarne misije, i to 56 minuta prije planiranog polijetanja, odlažući misiju na neodređeno vrijeme.

Indijska svemirska agencija (ISRO) planirala je da letjelica Čandrajan 2 poleti sa poligona Sriharikota na jugoistoku zemlje u 2.51 po lokalnom vremenu (23.21 u nedjelju po centralnoevropskom vremenu).

"Primijećen je tehnički problem u sistemu lansiranja letjelice na 56 minuta od planiranog polijetanja", navela je agencija na Tviteru i dodala da je iz predostrožnosti lansiranje odloženo, a da će novi datum naknadno biti objavljen.

Nju Delhi je odvojio 140 miliona dolara, za ovu ekspediciju koja je trebalo prvobitno da postavi letjelicu i pokretni robot na južni pol Mjeseca. Letjelica i pokretni robot treba početkom septembra da slete blizu lunarnog južnog pola, čime bi postale prve svemirske letjelice da slete u toj oblasti.

Ekspedicija će tražiti vodu i minerale i mjeriti potrese na Mjesecu između ostalog. Ako bude uspješna Indija će postati četvrta zemlja koja je poslala letjelicu na površinu Mjeseca.

To su uspjele da urade samo SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez.

Prva indijska lunarna misija 2008. godine Čandrajan 1, nije sletjela na površinu Mjeseca, ali je sprovela prvu i detaljnu potragu za vodom koristeći radare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније