Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92, objavila B.B. ]

23. 07. 2019. 14:35   >>  14:35

FORBS PIŠE

FaceApp za samo 10 dana zaradio milion dolara

Aplikacija za modifikovanje fotografija - FaceApp, koja, između ostalog, ima funkciju da "ostari" osobu na fotografiji, zaradila je milion dolara za samo 10 dana, prenio je američki biznis magazin Forbes.

Prihodi su ostvareni uprkos upozorenjima američkih političara i njihovim apelima građanima da ne koriste ovu aplikaciju proizvedenu u Rusiji.

Aplikacija, koja koristi vještačku inteligenciju (AI), koju je osmislila ruska kompanija Wireless Lab, proširila se kao virus prošle nedjelje nakon gotovo tri godine postojanja, prenosi RT.

Međutim, dok su korisnici društvenih mreža, uključujući i mnoge poznate ličnosti, počeli da dijele svoje fotografije izmijenjene uz pomoć filtera za postarivanje, američki senator iz redova demokrata Čak Šumer založio se za to da FBI pokrene zvaničnu istragu o aplikaciji, zbog navodnih rizika po nacionalnu bezbjednost i privatnost.

Čitava hajka je, međutim, omogućila FaceApp-u da zaradi više novca, piše Forbes, pozivajući se na globalnog provajdera podataka o mobilnom tržištu App Annie.

Naime, podaci te kompanije su pokazali da je od 9. do 19. jula aplikacija zaradila milion dolara, što je skoro 10 odsto od njenih dosadašnjih ukupnih prihoda, i da je preuzeta 6,5 miliona puta.

Iako je broj Appleovih korisnika koji su preuzimali aplikaciju bio upola manji od korisnika Androida (dva miliona u odnosu na 4,5 miliona), oni su najviše doprinijeli najnovijem prihodu kompanije.

Naime, filteri u aplikaciji su zapravo besplatni, ali korisnici moraju da plate da bi se otarasili reklama i vodenog žiga na svojim fotografijama i da bi dobili pristup dodatnim filterima. Osnivač kompanije koja stoji iza aplikacije, Jaroslav Gončarov, odbio je da komentariše izvještaj Forbesa.

Programeri aplikacije su prošle nedjelje reagovali na zabrinutost u pogledu privatnosti, uvjeravajući javnost da se većina operacija uređivanja fotografija obrađuje preko klauda i da aplikacija nema pristup nikakvim podacima koji bi mogli da identifikuju osobu.

U saopštenju kompanije se dodaje da ona ne "prodaje niti dijeli bilo kakve podatke korisnika sa trećim licima", niti da prenosi podatke svojih korisnika u Rusiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније