Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

12. 09. 2013. 13:08 >> 13:08

METEOR

Otkriveno sjeme prvog života?

Naučnici su otkrili neočekivani sastojak za život – organske molekule, kakve do sada nisu viđene u meteoritima, pronađene su unutar dijela svemirskog kamena, takozvanog Saters Mil meteorita, koji je pao na Kaliforniju 22. aprila prošle godine.

Djelovi tog meteorita mogli bi pomoći u boljem razumijevanju nastanka života na Zemlju, kažu istraživači. Spekulacije o porijeklu života zasnovane su na pretpostavci da je nastao iz “supe” organskih molekula, koje su možda došle na Zemlju u djelovima meteorita.

Meteori koji prelijeću naše nebo uglavnom su djelovi asteroida iz područja između Marsa i Jupitera. Meteoriti (meteori koji “prežive” prolazak Zemljinu atmosferu i padnu na tlo) mogu biti bogati organskim jedinjenima, uključujući i neka pronađena kod života na Zemlji.

"Njihov sastav govori nam da je prethodnica evolucije, koja je dovela do porijekla života, možda došla iz vanzemaljskog materijala sa meteorita", izjavila je za “Spejs” vođa studije Sandra Picarelo, biohemičarka Univerziteta Arizona u Tempu.

Tim naučnika analizirao je dva komada meteorita Saters Mil (Satter’s Mill, odnosno Saterova pilana u Kolomi, Kalifornija). Oni su i prije proučavali slično kamenje.

Organske hemikalije u meteoritima mogu da se izvade uz pomoć rastvarača. Nakon ekstrakcije rastvorom – i poređenjem sa drugim, sličnim meteoritima - utvrđeno je da djelovi kamena Saters Mil posjeduju nekoliko rastvorljivih organskih jedinjenja. 
"Mogli bi reći da je to bilo razočaranje", kaže Picarelo.

Međutim, istraživači su probali da rastvore djelove u uslovima koji su oponašali hidroteralne izvore na Zemlji – naširoko se smatra da je ova okolina začetak život na Zemlji. U takvim uslovima kamenje Saters Mila je otpustilo organske molekule koje prethodno nisu detektovane u sličnim meteoritima.

Ovo otkriće govori da postoji mnogo više organskih materija u meteoritima nego što se prethodno mislilo, ukazuje “Spejs”.

Naučnici koji se bave porijeklom života često pretpostavljaju da su rastvorena jedinjenja poželjna za život prvo trebala da budu koncentrisana i držana na okupu, poput sastojaka ćelije u membrani.

"Organske molekule otkrivene u djelovima meteorita Saters Mil mogle bi da budu dobre za tu svrhu, jer one mogu da oforme rudimentarno okruženje za jedinjenja korisna za prebiotičku evoluciju", istakla je Picarelo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније