Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

23. 08. 2019. 17:31 >> 17:29

"AKADEMIK LOMONOSOV"

Ruska plutajuća nuklearka krenula ka odredištu

Prva ruska plutajuća nuklearna elektrana je danas krenula ka svom odredištu na sjeveroistoku zemlje, a aktivisti za životnu sredinu su čitav projekat kritikovali kao nebezbjedan.

Platforma "Akademik Lomonosov", duga 140 metara, nosi dva nuklearna reaktora od 35 megavata. Ona je danas iz arktičke luke Murmansk isplovila na tronedjeljno putovanje do Peveka na poluostrvu Čukotka, više od 4.900 kilometara na istok.

Cilj je da se za to područje obezbijedi snabdijevanje strujom i zamijeni nuklearna elektrana Bilibino, koja će biti ugašena.

Aktivisti su projekat kritikovali kao suštinski opasan i prijetnju za Arktik.

Ruska nuklearna kompanija Rosatom je odbacila njihovu zabrinutost tvrdeći da je ploveća nuklearna elektrana bezbjedna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније