Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

13. 09. 2013. 22:45   >>  23:04

U 80. GODINI

Preminuo audio pionir Rej Dolbi

Audio pionir Rej Dolbi, čovjek koji je izumio sistem smanjenja šuma na audio snimcima i surround zvuku, umro u četvrtak u San Francisku u 80. godini.

Njegova firma je saopštila jutros da je Dolbi preminuo u svojoj kući u San Francisku. Živio je sa Alchajmerovom bolešću već nekoliko godina, a ovog ljeta mu je utvrđena akutna leukemija.

Doktorirao je na Kembridžu, a kompaniju "Dolby Laboratories" osnovao je 1965., koja je postala lider na polju audio tehnologije.

Njegov prvi rad vezan za zvuk započeo je filmom Stenlija Kjubrika "Paklena pomorandža".

Dolbi je kasnije sarađivao i na "Bliskim susretima treće vrste" Stivena Spilberga i "Ratovima zvijezda" Džordža Lukasa, a valja dodati i kako je za svoj rad osvojio dva Oskara, Emi i više Gremija.

Među njegove izume spada "dolbi" tehnologija za smanjenje odnosno eliminaciju šuma. Dolbi je takođe poznat po tehnologiji okružujućeg surround zvuka.

Ove tehnologije i dalje se koriste u muzičkoj i filmskoj industriji.

Dolbi je vlasnik više od 50 patenata u SAD. Osvojio je brojne značajne nagrade za životno djelo kao i Nacionalnu medalju za tehnologiju koju mu je uručio nekadašnji predsjednik SAD Bil Klinton.

Iako je u penziji bio nekoliko godina, njegova je kompanija nastavila s inovacijama, a posljednja u nizu je novi sistem "Dolby Atmos", korišćen u filmu "Hobit: Neočekivano putovanje".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније