Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

14. 09. 2013. 21:32 >> 21:32

Larve-roboti protiv tumora

Neurohirurzi sa Univerziteta u Merilendu razvijaju prototip mehaničkog insekta koji će u mozgu proždirati oboljeli dio organa.

Vodeći svjetski neurohirurg Mark Simard sa Univerziteta u Merilendu već izvjesno vrijeme razvija prototip robota u obliku larve koji bi jednog dana, nadajmo se uskoro, mogao da jede tumore na mozgu, i to iznutra.

Simard je inspiraciju dobio gledajući emisije o larvama koje ljekari širom svijeta već uveliko koriste kako bi jeli mrtvo tkivo i spašavali bolesnike trovanja i smrti.

Robolarva, koja nevjerovatno podsjeća na svoj prirodni uzor, ima sitno oružje za spaljivanje tkiva tumora. Kad jednom uništi ćelije kancera, larva vadi drugo oružje - sisaljku, kojom poput malenog usisivača očisti nered koji je napravila.

Cijeli proces neurohirurg može da kontroliše daljinskim upravljačem, usmjeravajući robolarvu na bolesno tkivo pomoću magnetne rezonance.

Inače, jedan od najvećih problema neurohirurgije u slučajevima tumora jeste nemogućnost da se jasno razlikuje tkivo tumora od tkiva raka.

Ovo je nemoguće bez pomoći magnetne rezonance (MRI), a do sad je bilo nemoguće i operisati dok je pacijent u MRI. Uvođenjem larve-hirurga situacija je potpuno drugačija.

Najveći izazov novog projekta jeste to što robot još ne može da se koristi elektromagnetnim motorom pošto bi to upropastilo proces slikanja pomoću magnetne rezonance.

Uređaj se, inače, još testira na svinjskim i ljudskim leševima i treba da prođe nekoliko godina da dođe u operacione sale.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније