Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

29. 09. 2019. 16:43   >>  16:46

SLIČNA JUPITERU

Nova džinovska planeta poljuljala dosadašnje teorije

Astronomi su pronašli džinovsku planetu koja, kako kažu, ne bi trebalo da postoji prema trenutnim naučnim teorijama.

 

Planeta slična našem Jupiteru je neuobičajeno velika u poređenju sa zvijezdom oko koje kruži, što je u kontradiktornosti sa trenutnim saznanjima o tome kako dolazi do fomiranja planeta.

Zvijezda, koja je od nas udaljeno 284 triliona kilometara, je crveni patuljak spektralnog tipa M, što je najčešći tip u našoj galaksiji.

Međunarodni tim astronoma je prijavio ovaj prolanazak u naučnom žurnalu Science.

"Uzbudljivo je jer smo se dugo vremena pitali da li džinovske planete kao što su Jupiter i Saturn mogu kružiti oko tako malih zvijezda. Mislim da je opšti utisak da ovakve planete jednostavno ne mogu postojati, ali nismo mogli biti sigurni jer su male zvijezde veoma teške za otkrivanje zbog čega ih je teško proučavati iako su puno učestalije nego zvijezde kao što je naše Sunce", kazao je za BBC profesor Piter Veatlej, koji nije učestvovao u posljednjoj studiji.

Istraživači su koristili teleskope u Španiji i SAD-u da prate gravitaciona ubrzanja zvijezde koja bi mogle biti uzrokovana planetama koje oko nje kruže.

Crveni patuljak ima veću masu nego planeta koja oko njega orbitira, a koja je nazvana GJ 3512b. Ali je razlika između njihovih veličina puno manja nego, na primjer, između Sunca i Jupitera.

Udaljena zvijezda ima masu, koja je, najviše 270 puta veća od planete. Kao poređenje, Sunce je 1.050 puta masivnije od Jupitera.

"Oko takvih zvijezda trebale bi biti samo planete veličine Zemlje ili nešto masivnije Super-Zemlje", rekao je koautor Kristof Mordasini, profesor s Univerziteta u Bernu.

Ovo otkriće dovodi u pitanje naširoko prihvaćenu ideju o formiranju planeta poznatu kao kreacija jezgra.

"Obično mislimo da džinovske planete nastaju od ledenog jezgra, koje orbitira daleko u disku gasova koji okružuje mladu zvijezdu, a zatim brzo raste privlačeći gasove ka sebi. Međutim, autori tvrde da diskovi oko malih zvijezda ne pružaju dovoljno materijala za ovo. Umjesto toga, smatraju da je vjerovatnije da se planeta odjednom formirala kada se dio diska urušio zbog vlastite gravitacije", rekao je profesor Veatlej.

Autori naučnog rada predlažu da se takav kolaps može dogoditi kada disk od gasova i prašine ima više od jedne desetine mase matične zvijezde. U tim uslovima, gravitacioni efekat zvijezde postaje nedovoljan da bi disk bio stabilan.

Materija iz diska uvlači se prema unutra i stvara grudvu koja je povezana zbog gravitaciije, a koja vremenom izraste u planetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније