Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

03. 10. 2019. 23:32 >> 23:30

POSTAO HEROJ

Povratak na Zemlju prvog astronauta iz UAE

Astronaut Haza al Mansuri, koji je ušao u istoriju kao prvi kosmonaut jedne arapske zemlje koji je boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, vratio se danas na Zemlju poslije osam dana provedenih u orbiti.

Mansuri, koji je postao heroj u rodnoj zemlji Ujedinjenim Arapskim Emiratim (UAE), sletio je danas na kazahstanske stepe zajedno sa Amerikancem Nikom Hejgom i Rusom Aleksejem Ovčininom.

"Posada je dobro", saopštila je američka svemirska agencija (Nasa) prikazujući video snimke kosmonauta koji izlaze iz svemirskog broda.

Mansuri je po slijetanju na Zemlju stavljen u sjedeći položaj, u fotelju, dok se ponovo ne prilagodi Zemljinoj gravitaciji.

Hejg i Ovčinin su bili 203 dana u orbiti, dok je Mansuri bio od 25. septembra. Drugi astronauti koji su poleteli sa Mansurijem, Rus Oleg Skripočka i Amerikanka Džesika Meir se vraćaju na Zemlju narednog proleća.

Vlasti UAE koje su ponosne na Mansurija kao prvog arapskog astronauta koji je bio na Medjunarodnoj svemirskoj stanici, u njegovu čast su štampale poštanske marke sa njegovim likom, a pojavile su se kovanice takođe s likom kosmonauta.

Mansuri je iz svemira slao fotografije UAE i Meke, svetog mjesta Islama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније