Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Biljana Rovčanin, TVCG

05. 10. 2019. 20:49   >>  23:35 2

KINESKI EKOLOŠKI GRAD

Tehnologija u službi zaštite prirode

Tehnologija u službi povećanja kvaliteta života građana i očuvanja životne sredine. To je glavni koncept razvoja Tjanđina, trećeg po veličini grada u Kini koji je među prvima dobio titulu pametnog ekološkog grada. Kako to sve funkcioniše u praksi, uvjerila se i ekipa TVCG, koja je prošle sedmice boravila u tom kineskom gradu.

Saobraćaj, vodovodne i komunalne mreže, samo su neke od gradskih usluga čije se funkcionisanje prati 24 sata iz operativnog centra u jednom od kvartova u Tjanđinu. Svi problemi u kvartu u kojem živi 100 hiljada ljudi rješavaju se odmah.

"U operativnom centru bilježe se i analiziraju sve ključne informacije. Probleme koje uočimo ili nam ih prijave građani trudimo se da otklonimo odmah ili u najkraćem roku. Imamo odličnu saradnju sa lokalnim vlastima i tu smo da obezbijedimo građanima efikasno funkcionisanje svih usluga i djelatnosti", priča Vang Dže iz Zavoda za razvoj pametnog grada.

I autobusi gradskog prevoza u ovom kvartu opremljeni su naprednim tehnologijama.

Za vožnju pametnim autobusom nije vam potrebna karta. Dovoljno je da svoj dlan stavite, a otisak vašeg dlana povezan je direktno sa vašim bankovnim računom.

Zanimljivo je da autobusi saobraćaju bez vozača.

"Vozač je tu samo da prati vožnju i reaguje u slučaju neke nepredviđene situacije. Autobusi se zaustavljaju na planiranim stanicama i vožnju prilagođavaju uslovima na putu. Sve to im omogućava sistem senzora", kaže Jing Pen iz Zavoda za gradski saobraćaj.

Tjanđin, jedan je od više stotina pametnih gradova u Kini. Vlasti te najmnogoljudnije države na svijetu sve češće se odlučuju za ovaj koncept razvoja gradova zbog rasta boja stanovnika ali i očuvanja životne sredine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније