Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

18. 10. 2019. 23:45 >> 23:42
1

OBAVILE RUTINSKU POPRAVKU

Prva ženska šetnja svemirom u istoriji

Prvi put u istoriji ljudskih misija u svemiru, dvije astronautkinje izašle su u svemirsku šetnju da bi obavile rutinsku popravku na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Astronautkinje NASA-e Kristina Kouk i Džesika Meir počele su misiju standardnom bezbjednosnom provjerom svojih odijela, prije nego što su izašle u slobodan prostor, piše Glas Amerike.

Prva svemirska šetnja dvije astronautkinje bila je zakazana za mart ove godine, ali je otkazana, jer je NASA imala samo jedno odijelo u veličini "M".

Kouk, inženjerka elektrotehnike, pomogla je da se u prethodnih nekoliko mjeseci napravi odijelo odgovarajuće veličine za Džesiku Meir.

NASA je saopštila da je prva šetnja u svemiru sa dvije astronautkinje značajan korak vrijedan pomena i slavlja, dok se agencija sprema za povratak čovjeka na mjesec do 2024. u okviru programa "Artemis". U toj istraživačkoj misiji po prvi put bi na površinu Mjeseca trebalo da se spusti i astronautkinja.

Ovo je prva misija na orbitalnoj stanici za obje astronautkinje, a Kouk će postaviti rekord za najduži boravak na svemirskoj letjelici kada je riječ o ženama, jer bi po završetku misije trebalo da ima ukupno 328 dana u svemiru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније