Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 12. 2019. 23:33 >> 23:29

ODRŽAN SAJAM

Na Smart Techu prikazana najnovija tehnološka dostignuća

Učesnici sedmog Sajma novih tehnologija „Smart Tech“, koji je održan 29. i 30. novembra prezentovali su posjetiocima najnovija tehnološka dostignuća i svjetski poznate brendove koji su dostupni u Crnoj Gori, a koje karakteriše visok kvalitet, funkcionalnost i primjenljivost u svim sferama života.

Na ovogodišnjem Smart Tech-u koji je održan centralnom atrijumu TC Delta City, mnogobrojnim posjetiocima su se predstavile renomirane kompanije, firme i institucije: Crnogorski Telekom, Telenor, Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore, D Photo Trade, Kimtec CG, Fin-ing - 3D Soba, Univerzitet Donja Gorica, ''Montebot tim'' Osnovne škole „Pavle Rovinski“ i Crnogorski savez za tehničku kulturu „Politehnika“.

"Učesnici sajma su Veliku pažnju mlađih generacija izazvala su različita inovativna rješenja iz oblasti robotike, elektronike, kao i 3D tehnologije. Najmlađi posjetioci bili su u prilici da sagledaju raznovrsne mogućnosti i funkcionalnosti Lego robota, vještačke ljudske ruke, humanioidnog robota, kao i da nauče na koji način funkcioniše automatski uređaj za koktele, Teslin kalem i elektro magnetni top", navodi se u saopštenju.

Pored navedenog, sagledali su procese prilikom 3D modelovanja i 3D štampe.

"Veoma korisna aktivnost sajma za svu djecu i roditelje bila je i panel diskusija na temu “Digitalna pismenost i digitalna bezbjednost djece u Crnoj Gori”. Panelisti su prezentovali načine za bezbjedno korišćenje digitalne tehnologije i obrazložili njihovo korištenje u nastavi i pomoći djeci u procesu učenja", kazali su organizatori.

Na Smart Tech-u su roditelji mogli da pronađu i pametne satove za djecu, koje omogućavaju komunikaciju sa djecom i prate njihovu lokaciju u bilo kom trenutku.

"Ljubitelji novih tehnologija posebno su se zainteresovali da oprobaju moderno dizajnirane električne skutere brenda Motogrini. Takođe, interesantni su bili univerzalni lokatori koji se mogu zakačiti na ogrlicu kućnog ljubimca, biciklo ili prtljag i na taj način sačuvati od krađe ili gubljenja, kao i auto lokatori koji omogućavaju uvid u lokaciju automobila u svakom trenutku."

Saradnja organizatora Smart Tech-a sa akademskom zajednicom, rezultirala je i uspješnom realizacijom konkursa za studente na temu „Savremene tehnologije i pametna specijalizacija“.

"Neka od najboljih idejnih rješenja, sa značajnim potencijalom socio-ekonomskog uticaja na postulate pametne specijalizacije, upravo su i prikazana na sajmu", navode organizatori i dodaju:

"O uspješnosti sajma svjedoče pozitivne reakcije i komentari posjetilaca, kojih je tokom dvodnevnog trajanja sajma, u petak i subotu, bilo više nego duplo u odnosu na prethodne dane u Delta Sitiju."

Sajam je održan u koorganizaciji agencije Vision Event i NVO Secure, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније