Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

18. 02. 2013. 13:23   >>  13:20

10 kilometara

VIDEO: Teheran izgradio drugi najveći tunel na svijetu

Drugi najveći tunel na svijetu povezuje istok i zapad Teherana, javlja Press TV.

Izgradnja tunela Niaješ započela je u martu 2011. Radi se o najvećem i najskupljem projektu izgradnje tunela u Iranu, koji povezuje istok i zapad Teherana. Glavni cilj ovog velikog projekta je smanjiti promet u glavnom gradu.

Tunel Niaješ je otvoren u subotu, 16. februara. U izgradnji tunela korišćena je najnovija napredna oprema, sa novom tehnologijom poznatom kao samostalni kompaktni beton koji je poduprt čeličnim gredama iznutra.

Sve faze ovog projekta nadgledali su iranski inženjeri, tehničari, naučnici i arhitekti. Tunel, koji je nešto duži od 10 kilometra, ima dvije cijevi od kojih je svaka široka dvadeset četiri metara. Iranska televizija Press TV javlja kako vjeruje da će ovaj projekt postati poznat u svijetu. Prema njihovim riječima, radi se o drugom najvećem gradskom tunelu na svijetu.

Ovaj projekt koštao je Teheran oko milijardu dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније