Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

21. 01. 2020. 23:48 >> 23:41

NOVINE U AIRBUS-U

Prvo polijetanje aviona bez asistencije pilota

Kompanija Airbus uspješno je obavila prvo automatizirano polijetanje. Iz kompanije pojašnjavaju da to znači da je avion poletio bez bilo kakve asistencije pilota.

Avion Airbus A350-1000 uspješno je kompletirao test automatskog polijetanja na aerodromu u Francuskoj. Airbusova vizija bespilotnog komercijalnog aviona je korak bliže realizaciji, a dokaz tome je uspješno testiranje tehnologije.

"Pomjerili smo ručicu gasa na podešavanja za polijetanje te smo pratili avion. Počeo je da se kreće i ubrzava automatski održavajući pravolinijsko kretanje po sredini piste baš onako kako je uneseno u sistem. Nos aviona se počeo podizati automatski, a nakon toga je uslijedilo očekivano polijetanje", rekao je testni pilot, kapetan Jan Bofils.

Iz Airbusa tvrde da je tehnologija drugačija u odnosu na Instrument Landing System (ILS) koji se već koristi u avionima širom svijeta.

Automatizovana kontrola polijetanja je koristila tehnologiju za prepoznavanje slika direktno instaliranu u avion.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније