Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

14. 02. 2020. 08:37   >>  08:35 1

ERBAS PREDSTAVIO

Avion budućnosti - gubljenje vremena ili nova realnost?

Kompanija Erbas predstavila je model za koji vjeruje da će možda biti budućnost dizajna putničkih aviona.

Model Maverik, predstavljen je na Singapurskom sajmu avijacije, a novim dizajnom Erbas nastoji da se odupre dugogodišnjoj tradiciji da trup aviona bude u obliku cijevi.

Model, koji je u početnim fazama razvoja, odražava kako bi izgledao dizajn jednog velikog krila, koncept koji se uglavnom koristi kod vojnih aviona.

Erbas je pokrenuo projekat 2017. godine i započeo ispitivanja na malom modelu s daljinskim upravljanjem 2019. godine.

Iako izgleda kao da je iz naučno-fantastičnog filma, avioni s dizajnom poput Maverikovog mogu da postanu stvarnost.

S obzirom na to da će avion biti mnogo širi, unutrašnjost letjelice će biti drugačije organizovana, jer će biti više prostora.

"U početku su mnogi odbacili projekat Maverik i nazvali ga hobijem ili, drugim riječima, projektom od koga Erbas ne bi mnogo naučio", kaže Adrijen Berar, vođa projekta.

"Dakle, morali smo da im dokažemo da griješe, pokazujući da možemo da pružimo vrlo solidnu osnovu za buduću konfiguraciju aviona", dodao je.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније