Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

17. 02. 2020. 22:38   >>  22:39

"SPACE X"

Prvi dio rakete promašio slijetanje u more

Privatna svemirska kompanija "Spejs Iks" (Space X) nije uspjela danas da spusti prvi dio svoje rakete Falkon 9 na plovilo u moru, što je trebalo da bude njihovo pedeseto uspješno slijetanje.

U misiji rakete je međutim bez problema u orbitu postavljeno 60 novih satelita koji formiraju konstelaciju "Starlink", veliki projekat "Spejs Iksa", kompanije Ilona Maska, čiji cilj je da se obezbijedi internet iz svemira.

"Spejs Iks" je napravio revoluciju u svemirskoj industriji građenjem raketa čiji prvi dio može da se vrati i ponovo koristi, čime se drastično smanjuju troškovi.

Međutim danas prvi dio rakete, koja je poletjela iz Kejp Kanaverala na Floridi oko 10.00 po lokalnom vremenu, nije se pojavio na snimcima kamere postavljene na platformi u Atlantskom okeanu u trenutku kada je trebalo da sleti.

"Nažalost nijesmo uspjeli da spustimo prvi dio (rakete) na našu platformu, ali ona je sletjela mirno u more odmah pored, tako da izgleda da je ostala u jednom komadu", rekla je Džesika Anderson, inženjerka u "Spejs iksu".

Za sada nije poznato zašto je raketa promašila platformu. Spejs iks je tu raketu do sada uopotrijebio četiri puta.

Ovo je bilo peto lansiranje 60 satelita konstelacije "Starlink" koja bi do kraja mogla da ima hiljade satelita. Za sada je oko 300 satelita u orbiti.

Potrebno je da sateliti budu dosta gusto raspoređeni u svemiru da bi obezbijedili nesmetan dotok interneta.

Druge kompanije, kao što je Uanveb (OneWeb), takođe planiraju da obezbijede visokoprotočni internet iz svemira. Ilon Mask se nada da će osvojiti između tri do pet odsto svjetskog tržišta interneta, dijela koji je procijenjen na 30 milijardi dolara godišnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније