Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

30. 05. 2020. 21:23 >> 22:19

TREĆA SREĆA

NASA i SpaceX uspješno poletjeli u svemir

Svemirska letjelica koju je dizajnirala i izgradila privatna kompanija Spejseks lansirana je danas u orbitu s dvojicom astronauta američke svemirske agencije NASA.

Riječ je o istorijskom lansiranju iz Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu, prvom koje je izvela privatna firma. Ista lansirna rampa korišćena je i prilikom polijetanja misija Apolo na Mjesec, prije pola vijeka.

Letjelica s astronautima NASA, Dagom Harlijem i Bobom Benkenom, ušla je u orbitu nedugo pošto je lansirana u 15.22 po lokalnom vremenu (21.22 po centralnoevropskom).

"Hajde da zapalimo ovu svijeću", rekao je Harli neposredno prije lansiranja.

Harli i Benken treba da stignu na Međunarodnu svemirsku stanicu do koje let traje 19 sati.

Današnji odlazak astronauta NASA u orbitu prvi je sa teritorije SAD u gotovo 10 godina. Letjelica s astronautima NASA posljednji put je lansirana iz Kejp Kanaverala u julu 2011. godine.

NASA se od tada oslanjala na ruske rakete lansirane s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, odakle su njeni astronauti polijetali ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Harli i Benken je trebalo da polete u srijedu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta prije planiranog vremena zbog mogućih munja.

I danas je bilo neizvkesno da li će oni poletketi Spejseksovom raketom Falkon 9 pošto su meteorolozi predviđali mogućnost novih oluja.

Astronaute su u svemir do sada slale tri države, Rusija, SAD i Kina, ali to nikada nije učinila privatna kompanija.

NASA je posljednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letjelici prije 40 godina.

Vlasnik kompanije Spejseks je američki preduzetnik i inovator Ilon Mask.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније