Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavila: M.L.B. ]

24. 07. 2020. 22:31 >> 22:27
1

EK

Zemlje EU hitno da promijene dobavljače za 5G

Zemlje Evropske unije EU treba da preduzmu hitne akcije kako bi promijenile dobavljače opreme za 5G mreže, saopštila je danas Evropska komisija EK.

Takav zaključak Komisije je, prema ocjeni Rojtersa, korak u pravcu smanjenja prisustva kineskog Huaveja u Evropi, pošto Sjedinjene Države vrše pritisak na 27-člani blok da slijedi primjer Britanije i zabrani opremu kineske kompanije u evropskim 5G mrežama, prenosi Nova.rs.

Evropska unija se dogovorila u novembru prošle godine da pooštri kriterijume za dobavljače 5G opreme, kako bi smanjila rizike u pogledu sajber bezbjednosti za mobilne mreže nove generacije, koje se smatraju ključnim za podsticanje ekonomskog rasta i konkurentnosti, podsjeća britanska agencija.

Ta strategija podrazumijeva smanjenje zavisnosti zemalja EU i telekom operatera od jednog dobavljača, a Huaveju, proizvođaču telekomunikacione opreme broj 1 u svijetu, konkurenti su finska kompanija Nokija i švedski Erikson.

Mada je postignut određeni napredak, još mnogo toga treba da se uradi na ovom putu, saopštila je Komisija, napominjući da je „potreban hitan napredak za smanjenje zavisnosti od dobavljača visokog rizika, a s ciljem smanjenja zavisnosti na nivou cijele Unije“.

U dokumentu se dodaje da su identifikovani problem kako na nivou pojedinačnih operatora mobilnih mreža, tako i na nacionalnom nivou, u kreiranju odgovarajućih strategija za povećanje broja dobavljača, pri čemu se kao neki od problema navode nedostatak interoperabilnosti ili veličina zemlje.

Zvaničnici EU tvrde da postepeno isključivanje dobavljača visokog rizika i povećanje troškova neće poremetiti uvođenje 5G mreže širom bloka, i da će Erikson i Nokija moći da odgovore nivou potražnjom.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније