Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

26. 07. 2020. 14:02 >> 14:00

SNIMAK HABLA

Pogledajte nevjerovatnu fotografiju Saturna

Svemirski teleskop Habl snimio je početkom jula novu fotografiju Saturna, prstenastog giganta, koju je NASA objavila, javlja Mashable.

 

"Hablov oštar pogled daje sliku koncentrične prstenaste strukture", napisala je NASA, primjećujući kako su prstenovi sastavljeni od komada leda "koji se kreću od sitnih zrna do ogromnih gromada".

Habl kruži oko 340 milja iznad Zemlje, a teleskop je snimio ovaj detaljni prikaz Saturna dok je planeta bila u orbiti 839 miliona milja od Zemlje.

Oštre slike omogućuju naučnicima da promatraju promjenjivu atmosferu planete. NASA-ini istraživači primijetili su "lagano crvenkastu maglu" nad Saturnovim sjevernim polarnim predjelom.

Ejmi Simon, znanstvenica iz NASA-inog centra za svemirske letove Godard, izjavila je da tokom nekoliko godina primjećuju sezonske promjene na Saturnu.

Crvenkasta magla na sjevernom polarnom predjelu Saturna ukazuje na promjenjivu atmosferu ili zagrijavanje od sunca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније