Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila: J.B.Č. [ N1 ]

30. 07. 2020. 09:25 >> 09:26
3

NAUČNICI UVJERENI

Riješena tajna porijekla megalita u Stounhendžu

Naučnici su riješili tajnu Stounhendža, pronašavši mjesto na kojem je nastala većina megalita koji čine taj popularni spomenik u Viltširu u Engleskoj, zahvaljujući uzorku jezgra kamena koji se nekoliko desetina godina čuvao u SAD-u.

Geohemijsko istraživanje ukazuje da 50 od 52 velika svjetložuta kamena bloka, poznata kao sarseni, potiču iz 25 kilometara udaljenog nalazišta West Woods na rubu područja Wiltshire Marlborough Downs, rekli su istraživači.

Sarseni su podignuti u Stounhendžu oko 2500. godine prije Hrista. Najveći je visok 9,1 metar, a najteži ima 30 tona.

"Sarseni čine kultni unutrašnji krug i centralnu megalitsku strukturu (dva vertikalna kamena koji podržavaju horizontalni kamen) u Stounhendžu. Ogromni su", rekao je geomorfolog sa univerziteta Brajton Dejvid Neš, koji je vodio istraživanje objavljeno u publikaciji Science Advances.

"Kako su prebačeni na ovu lokaciju, predmet je nagađanja", dodao je Neš. "S obzirom na veličinu kamenja, ili su vučeni ili preneseni na točkovima do Stounhendža. Ne znamo tačnu rutu, ali sada barem imamo polazišnu i završnu tačku", dodao je.

Trag manjeg kamenja iz Stounhendža odveo je do Pembrokenšira u Velsu, 250 kilometara dalje, ali nije se uspijevalo da identifikuje porijeklo sarsena.

Ključne informacije pružio je uzorak sarsena, izdvojen tokom konzervatorskih radova kasnih 50-ih kad su se umetali metalni potpirači kako bi se stabilizovali napukli megaliti.

Uzorak jezgre je kao suvenir poklonjen muškarcu po imenu Robert Filips koji je radio za kompaniju koja je bila uključena u konzervatorske radove te je bio na lokalitetu tokom bušenja.

Filips je uzorak uzeo sa sobom kad je emigrirao u SAD 1977. godine, živeći od tada u Njujorku, Ilinoisu, Kaliforniji i na kraju na Floridi, rekao je Neš. Filips je 2018. odlučio da vrati uzorak u Britaniju radi istraživanja. Umro je ove godine.

Istraživači su analizirali fragmente uzorka kako bi utvrdili geohemijski otisak sarsena iz kojeg je uzorak izdvojen. Otisak se poklapao s kamenom koji se i dalje nalazi u West Woodsu i sa svima osim s dva sarsena iz Stounhendža.

"Nadam se da će zbog onog što smo saznali ljudi razumjeti više o ogromnom poduhvatu izgradnje Stounhendžua, istakao je Neš.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније