Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

20. 02. 2013. 10:50 >> 10:46

ISTRAŽIVANJE

Delfini dozivaju majku "imenom"

Ova vrlo inteligentna i društvena bića su poznata po tome što koriste specifičan zvuk poput zviždanja kako bi se predstavili jedni drugima.

Eksperti su pokazali kako mladunče razdvojeno od svoje majke oponaša njen kratak i oštar zvižduk za šta se pretpostavlja da je način na koji se pokušava spojiti s njom. Muški delfin će koristiti istu metodu kako bi pronašao svog najboljeg prijatelja.

Istraživači sa univerziteta St. Endrjus, analizirali su  snimke delfina sa Floride. Tokom istraživanja životinje su mogle normalno da čuju, ali ne i da vide jedni druge. Dva delfina, prijatelji koji su bili odvojeni, pokušavali su se međusobno dozvati oponašajući zvuk onog drugog. Isto se dogodilo i sa majkama i mladunčadima.

"Zanimljivo je to da je oponašanje zvižduka otkriveno samo kod parova životinja poput majki i mladunčadi i muških delfina koji su zajedno duži period. To čine kada se iz nekog razloga razdvoje i pokušavaju da se pronađu" , objašnjavaju istraživači.

Delfini takođe komuniciraju putem govora tijela, mogu razumijeti osnovne elemente ljudskog jezika, a mogu čak i gledati televiziju i pratiti uputstva s nje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније