Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

21. 08. 2020. 07:52   >>  07:52 1

U 2019.

Grenland izgubio rekordnih 586 milijardi tona leda

Grenland je prošle godine izgubio rekordnih 586 milijardi tona leda (532 milijardi metričkih tona) u izuzetno toploj 2019. godini, pokazuje nova studija.

Istopljena voda od leda mogla bi da pokrije američku državu Kaliforniju sa više od 1,25 centimetara vode, pokazuje nova studija. Poređenja radi, Njemačka je 80 odsto površine Kalifornije.

Poslije dvije godine u kojima je topljenje letnjeg leda bilo minimalno, prošlog ljeta pobijeni su svi rekordi sa istopljenih 586 milijardi tona leda (532 milijardi metričkih tona) prema satelistskim mjerenjima objavljenim danas u studiji. To je više od 532 hiljade milijardi litara vode.

To je daleko više nego prosječni godišnji gubitak leda od 259 milijardi tona (235 milijardi metričkih tona) leda od 2003. godine, i lako prevazilazi stari rekord od 511 milijardi tona (464 milijardi metričkih tona) zabilježen 2012, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Nature Communications Earth and Environment".

Studija pokazuje da je u 20. vijeku bilo mnogo godina kada se na Grenlandu povećavala količina leda.

"Ne samo da se topi ledeni pokrivač Grenlanda već se topi sve bržim i bržim tempom", rekao je glavni autor studije Ingo Sasgen, geonaučnik u Institutu Alfred Vegner u Njemačkoj.

Prošle godine je otopljeni led sa Grenlada dodao 1,5 milimetara povećanju nivoa mora globalno. To zvuči kao jako malo, ali u svijetu ovih mjerenja to je ogromno, rekao je koautor studije Aleks Gardner, naučnik za led u Nasi.

Kada se doda višak vode od topljenja sa drugih ledenih pokrivača i glečera, uz okean koji se širi dok se zagrijava, to znači da polako raste nivo mora, plavljenje obale i drugi problemi, rekao je on.

Opšti podaci o topljenju leda na Grenlandu datiraju od 1948, ali naučnici od 2003. imaju precizne podatke o tome koliko se leda otopi jer Nasini sateliti mjere gravitaciju ledenih površina. To je isto kao da se led stavi na vagu i mjeri kako voda otiče, rekao je Gardner.

Iako je topljenje leda prošle godine bilo tako ogromno, dvije godine prije toga bilo je samo prosječno sa 108 milijardi tona (98 milijardi metričkih tona).

To pokazuje da postoji i drugi faktor nazvan grenladsko blokiranje, koje ili podstiče ili smanjuje topljenje vezano za klimu, rekao je Gardner.

Ljeti obično ima dva faktora koji utiču na vrijeme na Grenlandu, rekao je Gardner. Prošle godine grenlandsko blokiranje - visoki pritisak iznad Kanade koji menja sjeverno strujanje vazduha - izazvao je da topao južni vazduh dođe iz SAD i Kanade i prođe do Grenlanda, izazivajući više topljenja.

U 2017. i 2018. bez grenladskog blokiranja hladniji arktički vazduh je išao sa otvorenog okeana na Grenland, zbog čega je ljeto bilo manje vruće, rekao je on.

Ove godine ljetnje topljenje leda na Grenlandu takođe nije bilo tako jako, bliže normalnom, rekla je Rut Motram, naučnica za led u Danskom meteorološkom institutu, koja nije učetvovala u Sasgenovom istraživanju.

Motram i još nekoliko naučnika rekli su da Sasgenove kalkulacije imaju smisla. Ona je u svojoj studiji objavljenoj ovog mjeseca pronašla slične rezultate i izračunala da su se priobalni regioni Grenlanda zagrijali u prosjeku tri stepena ljeti od 1991.

"Činjenica da je 2019. postavljen istorijski rekord je vrlo zabrinjavajuće", rekao je naučnik Dejvid Holand sa Njujork univerziteta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније