Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

28. 09. 2020. 22:24 >> 22:27

U 97. GODINI

Preminuo sovjetski disident i nuklearni fizičar Jurij Orlov

Sovjetski disident i nuklearni fizičar Jurij Orlov, jedan od osnivača Helsinškog odbora za ljudska prava u Moskvi, preminuo je u 97. godini, saopštila je danas ta organizacija i dodala da je Orlov umro u nedjelju u SAD.

"Fizičar, aktivista za ljudska prava, mislilac, Orlov je imao dug i aktivan život. Predavao je fiziku koju je toliko volio do posljednjeg trenutka i ostao je kontaktu sa pokretom zaštite ljudskih prava", naveo je Helsinški odbor na svom sajtu.

Moskovski helsinški odbor osnovan je 1976. godine kako bi osigurao da sovjetske vlasti poštuju svoje obaveze vezane za ljudska prava preuzete Završnim aktom iz Helsinkija 1975. godine na kraju Konferencije o bezbjednosti i saradnji u Evropi.

Orlov, nuklearni fizičar i veteran Drugog svjetskog rata Jurij bio je prvi predsjednik tog odbora.

Uhapšen je 1977. godine i zatvoren zbog svojih aktivnosti zaštite ljudskih prava. Oslobođen je 1986. za vrijeme predsjednika Mihaila Gorbačova na osnovu sporazuma sa SAD i lišen je sovjetskog državljanstva, koje mu je vraćeno tek 1990.

Orlov je stekao američko državljanstvo 1993. godine, a karijeru fizičara je nastavio na Univerzitetu Kornel u SAD. Sarađivao je sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) sa sjedištem u Švajcarskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније