Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

30. 09. 2020. 09:37 >> 10:27
1

MARSIS

Ispod površine Marsa otkrivena slana jezera

Naučnici su pomoću radarskog sistema MARSIS ispod površine Marsa otkrili slana jezera.

Ispod površine Marsa se nalaze najmanje četiri jezera koja su najvjerovatnije veoma slana. Ovo otkriće je rezultat istraživanja iz 2018. godine fokusiranog na vodu na Marsu, a u magazinu Nature Astronomy je objavljen članak koji potvrđuje prethodne tvrdnje o postojanju vode na ovoj planeti. Otkriće je značajno jer bi moglo predstavljati dokaz o mogućnosti života na Marsu.

Još 2018. godine je dokazano da postoji velika količina vode na Marsu, a sada je potvrđeno da postoje tri vodene cjeline.

Tim naučnika koji su došli do otkrića predvodi Elena Pettinelli s Roma Tre Univerziteta.

MARSIS pripada Evropskoj svemirskoj agenciji, a koristi radaske pulseve kako bi otkrio šta se nalazi ispod ledene površine Marsa. Stoga je bilo moguće otkriti vodu bez spuštanja bilo kakve opreme na Crvenu planetu.

Otkriveno je da je voda ispod površine slana, zbog čega nije zaleđena kao ona na površini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније