Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba ]

20. 10. 2020. 23:07 >> 23:08

VAŽNA MISIJA

NASA-ina sonda će sletjeti na asteroid Bennu i prikupiti uzorke

Letjelica američke svemirske agencije NASA pokušaće da se spusti na asteroid kako bi uzela uzorak.

Radi se o sondi nazvanoj Osiris-Rex koja će se spustiti na asteroid Bennu širok 500 metara kako bi ostvarila kontakt nekoliko sekundi. U tih nekoliko sekundi će ispustiti zrak kako bi se uzburkala površina, a uz malo sreće će prikupiti prašinu i ostale uzorke koje će vratiti na Zemlju.

Cilj je prikupiti najmanje 60 grama uzoraka, ali su naučnici koji stoje iza ovog projekta sigurni da sonda može učiniti mnogo više od toga, odnosno prikupiti kilogram uzoraka ili više.

Ako se plan ostvari, to će biti najveća količina uzoraka koja je donesena na Zemlju još od misije Apollo u kojoj su astronauti prije 50 godina s Mjeseca donijeli stijene.

Kontakt s asteroidom Bennu će se dogoditi u srijedu, a Osiris-Rex se nalazi 330 miliona kilometara od Zemlje. Cijeli proces će biti automatizovan.

Bennu je fascinantan objekt, veličine je Empire State Buildinga, a vjeruje se da sadrži mnogo hemije koja je bila prisutna prije 4,5 milijardi godina. Cilj je donijeti nešto materijala na Zemlju te obaviti analize u sofisticiranim laboratorijama.

Primarno mjesto slijetanja sonde je nazvano Nightingale, a ukoliko bude potreban drugi pokušaj, postoji rezervna lokacija pod nazivom Osprey. Uzorci će biti spakovani i vraćeni na Zemlju u septembru 2023. godine.

NASA također sarađuje s japanskom svemirskom agencijom JAXA čija sonda Hayabusa-2 donosi uzorke drugačijeg tipa asteroida pod nazivom Ryugu. Ovi uzorci na našu planetu stižu u decembru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније