Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92 ]

07. 11. 2020. 15:29 >> 15:30
4

OTVORILI NUKLEARKU

U Bjelorusiji zaboravili na Černobilj?

Prije 34 godine u Černobilju se dogodila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa.

Nuklearna elektrana u čijem se reaktoru dogodila eksplozija, nalazila se u blizini grada Pripjata u Ukrajini (tadašnjem SSSR-u), a samo 16 kilometara od granice sa Bjelorusijom.

Upravo zbog ovako male udaljenosti, posljedice katastrofe u velikoj mjeri osetilo je i stanovništvo komšijske Bjelorusije.

Prije samo četiri dana, počela je sa radom prva nuklearna elektrana u Bjelorusiji, Astravjets, koju je izgradila Rusija.

Ovo je značajno uznemirilo Litvaniju, čija se prestonica Viljnus nalazi na samo 40 kilometara udaljenosti od bjeloruske nuklearke, toliko da je Litvanija momentalno prekinula uvoz struje iz Bjelorusije, preneo je AP.

Litvanske vlasti su se dugo protivile izgradnji nuklearke, navodeći da je projekat bio pun akcidenta, da se krao materijal i da su radnici loše tretirani.

Rosatom, ruska državna nuklearna korporacija koja je izgladila elektranu, odbacila je tvrdnje iz Litvanije, rekavši da se izgradnja nuklearke uklapa u najveće međunarodne standarde, koje su potvrdili i nadzorno tijelo Ujedinjenih nacija.

Iz Rosatoma su takođe rekli da imaju nultu toleranciju prema korupciji i unutrašnjem kontrolnom sistemu koji osigurava da ne dođe do bilo kakvih ilegalnih radnji.

Postojanjem nuklearke smanjiće se emisija ugljen-dioksida za 10 miliona tona godišnje.

Izgradnja elektrane je pomjerena kada je došlo do akcidenta u julu 2016. godine, pošto je dio reaktora skliznuo na zemlju, nakon što su radnici bezuspješno pokušali da ga nameste.

Rosatom je na insistiranje bjeloruskih vlasti zamenio reaktor, iako su čelni ljudi te ruske kompanije tvrdili da nije bilo oštecenja.

Prethodnih nedjelja litvanske vlasti su podijelile tablete sa jodom stanovnicima koji žive na granici sa Bjelorusijom, jer ta susptanca može da smanji taloženje radiacije u tiroidnoj žlezdi u slučaju curenja radioaktivnog materijala.

Čak deset reaktora je na udaljenosti od 400 kilometra.

Nuklearke imaju Rumunija, Bugaska, Hrvatska Mađarska. Sve grade ili pripremaju gradnju novih blokova.

Tako je nedavno bugarski premijer Bojko Borisov izjavio da je ova zemlja pokrenula postupak ispitivanja mogućnosti za gradnju novog bloka u jedinoj nuklearnoj elektrani Kozloduj (NPP).

Vlada je na lokaciji, na kojoj bi mogla da se gradi nova jedinica, već završila istraživanje o uticaju na životnu sredinu, naveo je Borisov u video-poruci objavljenoj na njegovom Fejsbuk profilu.

Ministarka energetike Temenuška Petkova predložila je vladi da ovlasti Bugarski energetski holding (BEH) za razgovore sa energetskim kompanijama iz SAD o mogućom opcijama za izgradnju nove jedinice na Kozloduju NPP.

A prije nekoliko mjeseci, Bugarska je sa Rusijom formirala konzorcijum za izgradnju nuklearne elektrane "Belene".

Takođe, u avgustu su zvaničnici Slovenije i Hrvatske nedavno izjavili da su ove dvije zemlje spremne da učestvuju u mogućoj izgradnji nuklearne elektrane Krško 2 (NEK 2).

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније