Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

14. 11. 2020. 11:08   >>  11:10

ZBOG LOŠEG VREMENA

Spejseks odložio let kapsule sa astronautima

Kompanija Spejseks (SpaceX) odložila je svoj planirani drugi let sa astronautima za jedan dan zbog jakih vjetrova i vremenskih uslova i pomjerila lansiranje za nedjelju.

Šef američke svemirske agencije NASA, Džim Brajdenstin objavio je da je lansiranje sada predviđeno za nedjelju 19:27 po lokalnom vremenu (2.27 u ponedjeljak po srednjeevropskom vremenu) iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, umjesto u subotu u 19:49.

Četiri astronauta, troje Amerikanaca i jedan Japanac, treba da budu prebačeni Spejseksovom kapsulom na Međunarodnu svemirsku stanicu u nedjelju uveče.

Objava o odlaganju polijetanja uslijedila je pošto je šef Spejseksa Ilon Mask javio da je dobio pomiješane rezultate testa Kovid-19 i da čeka rezultat još jednog testa.

Džim Brajdenstin rekao je da prema politici agencije svako ko je testiran pozitivno na Kovid-19 mora da ide u karantin i da ostane izolovan. Zvaničnici su rekli da trasiranjem kontakata nije nađena bilo kakva veza između Maska i osoblja koje je bilo u kontaktu sa astronautima, koji i dalje imaju odobrenje za let.

Još se ne zna da li će Masku biti dozvoljen dolazak u na mjesto lansiranja u Kenedi svemirskom centru čak i ako kasniji testovi pokažu da je negativan.

Zamjenik direktora u NASA-i Norm Najt rekao je da su uputstva vrlo stroga oko ograničenja pristupa astronautima prije leta da bi osigurali da su bezbijedni i zdravi.

Mask je preko Tvitera javio da je testiran pozitivno na korona virus, zatim negativno dva puta, pa ponovo pozitivno. Rekao je da se prethodnih nekoliko dana nije baš dobro osjećao, kijavica, kašalj i niska temperatura, ali da sada nema nikakve simptome.

Mask je rekao da su prvi testovi bili brzi 15-ominutni testovi i da sada čeka rezultate osjetljivijih laboratorijskih testova kojima treba duže.

NASA i predstavnici Spejseksa nijesu htjeli da kažu gdje se Mask juče nalazio, mada su zvaničnici potvrdili da nije u Kenedi centru. Njegova kompanija je bazirana u Južnoj Kaliforniji gdje mu je i dom.

Predstojeći let sa posadom obavlja se samo tri mjeseca od kada je Spejseks završio svoj probni let sa dvojicom Nasinih astronauta.

Četiri astronauta idu na MSS, gdje treba da ostanu puno vrijeme od pet do šest mjeseci. Njih će zamijeniti na proljeće druga posada koju će prevesti Spejseks.

NASA je predala prevoz svemirskim letjelicama Spejseksu i Boingu, poslije povlačenja svojih svemirskih šatlova 2011. Boing još nije obavio ni jedan prevoz.

Spejseks je od maja ponovo počeo da obavlja letove sa posadom iz SAD, poslije devet godina prekida i zavisnosti od Rusije da prevozi američke astsronaute.

Dok Spejseks nije počeo letove NASA se oslanjala na ruske kapsule za prevoz američkih astronauta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније